Heb je overlast van zwerfkatten? Wil je dit graag melden? Klik hier
Dier gevonden? Hou het dier bij en bel naar Lokale Politie Kouter (050 23 18 60). De politie contacteert op zijn beurt het Blauwe Kruis Brugge, waarop zij het dier komen ophalen. Je hoeft dus niet rechtstreeks contact op te nemen met het Blauwe Kruis Brugge.
Vanaf 1 januari 2021 is de samenwerking met het Blauwe Kruis Brugge opgestart. Rondzwervende huisdieren, zwerfkatten en huisdieren in een crisissituatie worden nu door hen behandeld.
Wat regelt de nieuwe samenwerking nu precies?
- Elk rondzwervend huisdier wordt door het Blauwe Kruis Brugge opgehaald en indien nodig behandeld bij verwondingen.
- Huisdieren die door een crisissituatie niet meer bij hun huidige eigenaar(s) kunnen verblijven, kunnen opgevangen worden door het Blauwe Kruis Brugge.
- Zwerfkatten worden gevangen en behandeld door het Blauwe Kruis Brugge. Na behandeling worden de katten terug uitgezet op de vangplaats.
Zwerfkatten
Zwerfkatten zorgen vaak voor overlast. Ze doen hun behoefte in zandbakken, in tuinen, krabben vuilniszakken open,… Dit alles gaat vaak gepaard met milieuhinder en bezorgdheid.
Sterilisatie of castratie is de beste en meest diervriendelijke oplossing om een ware zwerfkattenexplosie tegen te gaan.
De nieuwe wet, die sinds 1 september 2014 van kracht is, bepaalt dat particulieren die een volwassen kat of een kitten willen weggeven of verkopen, het dier eerst moeten laten steriliseren of castreren. Dit moet ervoor zorgen dat het aantal zwerfkatten drastisch afneemt en asielen niet overstelpt worden met nieuwe aanvragen.
Het stadsbestuur beschikte reeds over een uitgeschreven zwerfkattenbeleid, maar stuurde dit nog wat bij.
Een vrijwilliger-coördinator is aangesteld om de zwerfkattenproblematiek op het grondgebied van het Lokaal Bestuur Torhout aan te pakken. Zwerfkatten worden niet meer gevangen door de technische dienst of behandeld door Torhoutse dierenartsen. Elke melding van de gemeente, lokale of federale politie wordt onmiddellijk behandeld door het Blauwe Kruis Brugge. Zij zorgen daarom voor een permanentiedienst (7/7, 24/24). Het Blauwe Kruis Brugge zorgt zowel voor het vangen, als het behandelen van de dieren. Hierdoor zal het proces van de meldingen vlotter gaan en het cijfer van de zwerfkatten sneller dalen.
Voor elke probleemzone wordt gewerkt met een vrijwilliger. Enkel de vrijwilligers die in het bezit zijn van een voederpasje mogen op aangeduide, openbare voederplaatsen zwerfkatten beperkt en onder strikte voorwaarden voederen. Hij of zij is verantwoordelijk voor deze plaats en moet ze proper en net houden!
Opgelet! Dit geldt enkel en alleen voor vrijwilligers die over een officieel voederpasje van het stadsbestuur beschikken! Voederen van zwerfkatten is immers verboden! Vele burgers geven deze dieren toch uit medelijden voedsel. Door de aanstelling van vrijwilligers die de zwerfkatten verzorgen, hoeft niemand zich nog zorgen te maken over het welzijn van deze dieren.