Klaar voor een huisdier?

Ben je van plan om een huisdier te nemen? Een huisdier heeft aandacht en verzorging nodig. Dat betekent dat je er elke dag tijd en ook geld in moet steken. Vergeet niet dat schattige jonge diertjes ook groot worden.

Jaarlijks belanden meer dan 50.000 dieren in een asiel. Eén derde hiervan is achtergelaten door de eigenaar. Niet enkel honden en katten, maar ook knaagdieren en vogels behoren tot de ongelukkigen.

Denk dus goed na voor je een dier in huis haalt

Informeer je op www.huisdierinfo.be en stel je volgende vragen:

  • Heb ik voldoende plaats en tijd? Een hond heeft bijvoorbeeld dagelijks beweging nodig, ook al heb je geen zin om te gaan wandelen.
  • Hoeveel geld wil ik aan een huisdier uitgeven? Voeding, verzorging, medicatie, dierenarts, huisvesting,… vragen een investering.
  • Wie zal elke dag voor het dier zorgen? Ook als je op reis gaat.
  • Wil iedereen van mijn gezin een huisdier?
  • Hoe oud en hoe groot wordt het dier?
  • Ben ik of één van mijn gezinsleden niet allergisch?
  • Zullen de andere huisdieren het nieuwe dier aanvaarden?

Ga ook na welke dieren je mag houden en of je hiervoor een vergunning nodig hebt. Als je een huis of appartement huurt, moet je de goedkeuring van de eigenaar hebben.

Heb je interesse in een hond of een kat? Vergeet niet dat je hen verplicht moet registreren. Bovendien moeten katten en kittens ook verplicht gecastreerd/gesteriliseerd worden.

De zorg voor een huisdier is verplicht. Iedereen die een dier heeft, moet zich houden aan de dierenwelzijnswet. Dit betekent dat het dier de nodige verzorging, voeding en huisvesting moet krijgen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van minimum 416 euro.

Ik ga voor een huisdier! Waar moet ik op letten?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een dier te kopen of adopteren. Maar waar je jouw dier ook koopt, let zeker op volgende zaken

Wil je een dier adopteren en zo een nieuwe thuis geven? Zoek dan zeker in het aanbod van asieldieren via www.adopteereendier.be