Publieksmoment 15 juni 2017

Op 15 juni 2017 stelde we met trots het stadskernvernieuwingsproject aan jullie voor. Een korte samenvatting van een boeiende avond.

Verwelkoming door Hilde Crevits

De avond begon met een korte verwelkoming door Hilde Crevits aan de bijna 300 aanwezigen. De hoge opkomst getuigt van een grote betrokkenheid van de lokale burger voor het hart van zijn stad Torhout!

Toelichting door de Vlaamse Bouwmeester

De hedendaagse ideeën rond bouwen, verdichten, aanleg van publiek domein en samenleven in een beter groen werden toegelicht door de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck. Zijn presentatie vertrekt vanuit beelden van kernontwikkelingen in de geschiedenis van Vlaamse en buitenlandse steden, zijn presentatie brengt de waarden uit het verleden terug naar een nieuwe toekomst van wonen en leven in Vlaanderen en in Torhout.

Hij gaf meer uitleg bij de vier voorstellen en stelde de winnaars Lola (landschapsarchitecten uit Rotterdam) – List (architecten uit Parijs) – Sweco (studiebureau uit Brussel) aan de aanwezigen voor. Peter Veenstra van Lola gaf meer uitleg over hun voorstel.

Panelgesprek

We kiezen als lokaal bestuur voor een participatief traject. Tijdens het panelgesprek kwamen al heel wat vragen uit het publiek. Thema’s waren participatie, parkeren in de binnenstad, verkeer over de Markt, het garanderen van kwaliteit binnen bouwprojecten en heraanleg van publiek domein, de aandacht voor water en riolering, het te verwachten prijskaartje,…

Torhout in Zicht

Schepen Lieselotte Denolf stelde de wandeling voor langs de verborgen plekjes in de binnenstad. Het boekje 'Torhout in Zicht' bevat een wandelparcours van ongeveer 4 km. De foto's van Marie-Françoise Plissart vullen de wandeling aan en tonen Torhout vanuit een ander oogpunt. Het boekje onthult eveneens een aantal weetjes over de binnenstad. 

Reacties 

Na de bijeenkomst kon iedereen die dit wenste zijn reactie of suggestie kwijt op de POST-IT wanden, hierbij een kleine selectie vanuit het publiek:
 

"Graag een winkelcentrum in de stad!"

"Hopelijk plaats voor een waterpartij?

"Meer horeca op de markt!'

"Mooie manier om van de markt één vlak te maken. Het zou fijn zijn mocht diezelfde bestrating gebruikt worden tot aan de verborgen tuinen om het geheel aan te duiden."

"Parkeren hoeft voor mij niet op de Markt!"

"Veel respect en bewondering voor de manier waarop er gepoogd wordt om in dit dossier inspraak te verlenen aan de “burger” en “open” te communiceren. Het is de moeilijkste weg, ik ben net als jullie overtuigd dat het op lange termijn de enige goeie is!"