Huur een deelfiets

In Torhout kan je op twee manieren een fiets huren:

  • Huur een elektrische fiets via ons deelfietssysteem (via de Donkey Republic app)
  • Huur een Blue-bike

Elektrische deelfietsen

Aan het station in Torhout kunnen inwoners, bezoekers, toeristen of studenten elektrisch deelfietsen huren. De vloot bestaat uit 5 elektrische damesfietsen en 1 elektrische bakfiets met 4 kinderzitjes.

Deze fietsen hebben een vaste standplaats aan de fietsstalling aan de voorkant van het station. Ze kunnen daar ontleend en opgeladen worden. Na elk gebruik moeten ze daar ook terug gestald worden voor de volgende gebruiker.

Wat zijn deelfietsen?

Deelfietsen zijn fietsen die gebruikers boven de 12 jaar, of 18 jaar voor de elektrische bakfiets, voor een beperkte periode kunnen huren van het Lokaal Bestuur Torhout.

In Torhout gaat dit over 5 rode elektrische damesfietsen en 1 elektrische bakfiets.

De elektrische fietsen van het Lokaal Bestuur Torhout zijn voorzien van een slim slot, een fietscomputer en een fietsbox. De fietsbox kan je gebruiken om iets in op te bergen tijdens de rit. Hierin bevindt zich ook de vastgemaakte lader van de fiets. Tijdens de rit is het de bedoeling om de oplaaddraad hierin mee te nemen. 

Wat kost me dit?

Achter de huur van de elektrische deelfietsen zit een deelfietsenplatform. Het lokaal bestuur koos ervoor om in zee te gaan met het platform van Donkey Republic.

De kostprijzen om een deelfiets te huren zien er als volgt uit:

  E-bike E-bakfiets
Uur (1 uur) € 3,00 € 5,00
Halve dag (4 uur) € 5,00 € 7,00
Volle dag (12 uur) € 8,00 € 10,00
Dag (24 uur) € 10,00 € 15,00
2 dagen (48 uur) € 15,00 € 20,00
3 dagen (72 uur) € 20,00 € 25,00
Extra dag € 5,00 € 5,00

Volgende zaken zijn inbegrepen in de huurprijs bij het huren van een fiets: het gebruik van de deelfiets, de fietsbox, het fietsslot en de fietscomputer. Deze laatste drie attributen zijn vastgemaakt aan de fiets en kunnen niet losgemaakt worden. Ze mogen ook niet losgemaakt worden door de gebruiker.De e-deelfietsen kunnen maximum voor 2 weken na elkaar gehuurd worden.

Betalen kan via Mastercard of PayPal.

Bij elke huur kan de gebruiker via de app een extra verzekering van 2 euro per dag afsluiten voor de huur van de deelfiets. Als de gebruiker een deze verzekering heeft afgesloten, wordt bij totaalverlies van de deelfiets slechts een bedrag van 180 euro teruggevorderd van de gebruiker. De verzekering is niet van toepassing op accessoires.

Hoe werkt het?

Zoals de meeste deelfietssystemen, kan je de fietsen enkel ontgrendelen via een app op je telefoon. Wanneer je de app geopend hebt, zie je welke fietsen er in jouw buurt beschikbaar zijn.

Elke fiets is voorzien van een naam. Jawel, geen nummer, maar een echte naam. In Torhout hebben de elektrische fietsen volgende namen: Venus, Jupiter, Mars, Mercurius en Neptunus. De bakfiets heeft de naam Saturnus. Je kiest simpelweg je fiets in de app en je kan vertrekken. Na gebruik plaats je de fiets terug in de drop-off plaats aan het de voorkant van het station Torhout, Viaductstraat en laad je de fiets op aan het bijhorende stopcontact.

De deelfietsen moet je na gebruik terug plaatsen op deze locatie, aansluiten op het elektriciteitsnet via de bijhorende oplader en terug vergrendelen. Als de fiets niet binnengebracht wordt op de vastgelegde locatie dan wordt hiervoor een boete aangerekend. De grootte van de boete hangt af van de afstand tot de hub:

Afstand tot hub

Bedrag

0 - 500 m

5 euro

501 m - 5 km

15 euro

Meer dan 5 km

50 euro

Hoe gebruik je een deelfiets?

Heel eenvoudig! Download de app van Donkey Republic via de App Store of de Google Play Store en maak via Bluetooth verbinding met het slot. Het slot opent automatisch en je kan vertrekken. Op het einde van de rit parkeer je de fiets terug in de fietsenstalling aan de voorkant van het station en geef je in de app het einde van je rit in. 
  • Download de app
  • Ontgrendel de fiets via de app.
  • Ver- en ontgrendel de fiets zo vaak je wilt, tijdens je rit.
  • Beëindig de huur door de fiets naar de fietsenstalling aan de voorkant van het station te brengen, de fiets te vergrendelen en de huur te beëindigen in de app.

Schade aan de fiets, pech of een ongeval?

De fiets is wettelijk in orde, gemarkeerd én voorzien van een digitaal slot. De gebruiker controleert de staat van de deelfiets vóór de ingebruikname op mogelijke schade.

In geval van schade kan de gebruiker, als de deelfiets nog niet ontgrendeld werd, de huur annuleren. Als de deelfiets reeds ontgrendeld werd en de controle toont schade aan, kan de gebruiker via de app een fiets wisselen of de huur beëindigen. In beide gevallen brengt de gebruiker het Lokaal Bestuur Torhout op de hoogte van de schade via de app.

Het Lokaal Bestuur Torhout sluit een pechverhelpingscontract af. In geval van onverwacht technisch mankement kan, voor zover voldaan is aan de voorwaarden uit het afgesloten pechverhelpingscontract, de gebruiker gebruik maken van de pechverhelping. De gebruikers bellen hiervoornaar VAB op het nummer 078 22 22 22 met vermelding van de unieke naam van de fiets (Venus, Jupiter, Mars, Mercurius, Neptunus of Saturnus) onder het contract Torhout.

De gebruiker gaat vóór de huur van elke deelfiets akkoord met de huurvoorwaarden. Daarnaast erkent de gebruiker telkens kennis te hebben genomen van de bepalingen in het reglement voor deelfietsen en verklaart de gebruiker zich hiermee uitdrukkelijk akkoord.

Blue-bike

Met Blue-bike was een fiets ontlenen nog nooit zo gemakkelijk. In Torhout vind je de bekende blauwe fietsen aan het station in de Viaductstraat. Een automaat (24 uur per dag beschikbaar) zet je vanaf € 3,5 (waarvan € 1 betaald door Vlaanderen, € 1 door Torhout en € 1,5 door de gebruiker) op weg. Een lidkaart kost je € 12 en is een jaar geldig.

Opgelet! Om een Blue-bike te ontlenen dien je eerst lid te worden. Dit kan niet ter plaatse. Meer info via www.blue-bike.be/nl/lid-worden.