Vierde graad muziek

Vertolkend muzikant

Optie klassiek



Optie Jazz-pop-rock

 


Optie mix klassiek en jazz-pop-rock



Optie folk


Creërend muzikant

Na een driejarige opleiding als vertolkend muzikant (dit in de optie klassiek, JPR, mix klassiek
en JPR of folk), kan je je verder verdiepen in het zelf creëren van muziek. Hiermee verleng je
jouw opleiding met 3 jaar. Je maakt eigen composities en arrangementen of improviseert in
het moment,… . Kortom, je leert jouw persoonlijk verhaal vertellen via de taal van de
muziek.

Experimentele muziek- NIEUW!


Heb je de derde graad voltooid en wil je je verdiepen in de wereld van de elektronische muziek?
Dan kan je nu al de creërende richting uitgaan en moet je kiezen voor de optie
experimentele muziek. In Live Electronics XL combineer je het hoofdvak Live Electronics XL
met een tweede lesuur naar keuze, zoals Elektronische Muziekproductie (EMP).
Duik dieper in Ableton Live, live improvisatie met midi-controllers, analoge en digitale
synthesizers, field recordings, sound art en nog veel meer.
Experimenteer en ontwikkel je eigen unieke sound!

Info keuzevakken

Keuzevakken voor jong en oud

Begeleidingspraktijk klassiek gitaar of piano
Hier leer je alles rond akkoorden: zowel de theorie als begeleidingstechnieken. Je leert er hoe
je een melodie kan begeleiden of een eenvoudige improvisatie kan maken op een
akkoordenschema.

Begeleidingspraktijk voor zangers- NIEUW!
In dit vak leren zangers zichzelf begeleiden. We vertrekken vanuit akkoordsymbolen (C, Am, G7,...) en werken zowel met lead sheets als uitgeschreven begeleidingen. Gaandeweg passen we tal van begeleidingspatronen toe opdat je een veelheid aan mogelijkheden krijgt om elk lied van een gepaste begeleiding te voorzien. Je leert inzicht krijgen in harmonie- en akkoordenleer, onderzoekt de essentiële elementen voor een goede begeleiding en leert je zang coördineren met eigen pianospel. Het repertoire is gevarieerd waarbij ook de eigen inbreng sterk wordt aangemoedigd. Of je nu van nul start of je hebt al wat ervaring met piano, dit vak is sowieso een meerwaarde voor elke klassieke én JPR zanger!

Combo
Het leukste aan muziek spelen? Samen muziek spelen! Melodie-instrumenten, begeleidingsinstrumenten, ritme-instrumenten en zangers of zangeressen worden gecombineerd in één groep en spelen samen muziek uit het jazz-, pop- en rockrepertoire. Elke instrumentengroep heeft zijn eigen rol binnen het nummer. Vertrekkend vanuit een algemene partituur (lead sheet), bouw je samen een nummer op. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan improvisatie en het spelen op gehoor.

Componeren
Stap binnen in de boeiende wereld van muzikale creatie en ontdek hoe een compositie tot stand komt. Laat je inspireren om je eigen muzikale meesterwerk te schrijven. Onder deskundige begeleiding, zal je niet alleen partituren creëren, maar ook jouw unieke stem ontwikkelen, gevoed door de wereld om je heen. Verken de verschillende dimensies van muziek, experimenteer met ritmes, akkoorden en melodieën, en vind de kracht van jouw muzikale expressie.

Elektronische muziek productie
Wens je een extra uitdaging in de wereld van elektronische muziek? In elektronische muziek productie (EMP) maak je met de computer muzikale composities. Je zal leren werken met een DAW zoals Ableton Live. Je leert de tools en de technieken voor het maken van professioneel klinkende muziek. 

Groepsmusiceren klassiek of folk
In het groepsmusiceren van de derde graad wordt het samenspel verder uitgediept. Naargelang het instrument dat je speelt, zijn er verschillende mogelijkheden zoals klarinetchoir, vierhandig piano, saxofoonchoir, fluitensemble, accordeonensemble, folkensemble,... 

Improvisatie
Wil je graag wat creatiever zijn met muziek en je eigen goesting doen? In de les improvisatie krijg je allerlei tools aangereikt. Kom los van een partituur, vertrouw op je oren en tover mooie zelfgemaakte melodieën uit je instrument. 

Improvisatie Live Electronics
Heb je interesse in multimedia en muziek? In improvisatie live electronics zal je elektronische muziek maken met audio-software, midi controllers en synthesizers. Je zal klankeffecten toevoegen, je instrument koppelen aan de computer, vervormen en live uitvoeren!

Kamermuziek
In een kamermuziekgroep zit je met twee (duet) tot wel 9 muzikanten (nonet). Kortom, zolang je nog goed kan samenspelen zonder dirigent. Kamermuziek is musiceren zoals een dans of een gesprek tussen instrumenten. Iedereen heeft zijn unieke rol in het geheel en heeft zijn eigen partij: soms leid je, soms volg je. Dat vraagt van de spelers een grote zelfstandigheid en engagement, want je bent onmisbaar in het geheel. Kiezen voor kamermuziek is kiezen voor een extra uitdaging! Kamermuziek kun je ook 1 uur per week volgen als extra lesuur in de 4de graad en specialisatiegraad, alsook na de specialisatiegraad ter vervolmaking voor oud-leerlingen. Via jouw leraar instrument kun je je hiervoor aanmelden. 

Muzieklab JPR
In deze groepslessen wordt een theoretische basis gelegd om in een combo zelfstandig je rol als muzikant te kunnen vervullen. Harmonie, arrangement, stijlleer, toonladders, improvisatie en gehoorvorming zijn enkele onderwerpen die in muzieklab JPR aan bod komen. Je zit tijdens deze les samen met andere instrumentgroepen, waardoor je een nieuwe inkijk krijgt in de samenwerking tussen instrumenten. 

Pop choir en vocal choir
Onze Kunstacademie telt 2 koren. Jongeren in de 3de graad zingen samen in het pop choir. Dipika Singh schotelt er vooral het poprepertoire voor. De volwassenen zingen samen in het vocal choir. Hier wordt een mix aan stijlen gezongen gaande van klassiek tot pop en zelfs close harmony.


Keuzevakken voor volwassenen

Body & Mindlab- NIEUW! (voor volwassenen en jongeren +15 jaar)
In het Body & Mindlab zijn jouw lichaam en geest het onderwerp van de les. Vergroot je lichaamsbewustzijn, versterk je concentratie, leer omgaan met podiumstress, voorkom blessures en ontdek jouw meest efficiënte studiemethode, ... In het eerste jaar zit een deel psycho educatie en heel veel praktijk. In het tweede jaar verdiepen we deze kennis met een specifieke podiumtraining. Hierbij wordt gebruikgemaakt van creatieve toepassingen met muziek, woord, beweging en beeld. Aangeraden voor leerlingen die zich voorbereiden op hogere studies in de podiumkunsten. 

Gitaarlab voor volwassenen- NIEUW!
Enkel voor volwassen leerlingen gitaar in de 3de en 4de graad. Kan je niet kiezen tussen groepsmusiceren of akkoorden spelen? Zit je liever samen met enkel mede-volwassen leerlingen? Dit vak biedt een breed spectrum aan gitaarmuziek aan, op tempo van de groep. Zowel meerstemmig in groep samen spelen als akkoordenspel komen aan bod. Ideaal in combinatie met muzieklab of een ander keuzevak. Kan niet gecombineerd worden met de keuzevakken groepsmusiceren gitaar of begeleidingspraktijk gitaar.