Derde graad muziek

  • 3 uur les per week

Optie klassiek

In de optie klassiek ligt de nadruk op het spelen van muziek dat geschreven werd voor akoestische (niet-elektrische), West-Europese klassieke instrumenten. Je leert composities spelen van de 17de eeuw tot vandaag. Improvisatie komt ook aan bod, maar minder dan in JPR. Het improviseren gebeurt dan (melodisch en ritmisch) ook meer in de stijl van de Europese klassieke traditie. 

Je speelt 1u/week
instrument
Daarnaast volg je 
verplicht
1u/week...
En kies je 1 lestijd uit
piano groepsmusiceren piano OF begeleidingspraktijk  muzieklab, vocal choir, pop choir, componeren, improvisatie, improvisatie live electronics
zang vocal choir of pop choir muzieklab, componeren, improvisatie, improvisatie live electronics
harp harplab muzieklab, vocal choir, pop choir, componeren, improvisatie, improvisatie live electronics
accordeon  
strijkers strijkorkest
orkestslagwerk groepsmusiceren slagwerk
blazers groepsmusiceren blazers
OF
groepsmusiceren met Houtlands jeugdensemble
gitaar begeleidingspraktijk

OF 2u/week Two in a boxOptie jazz-pop-rock (JPR)

In de optie JPR vertrekt men vanuit het improviseren en staat gehoorvorming centraal. Je speelt op (elektrische) instrumenten die in ontwikkeling kwamen in de 20ste eeuw en je speelt vooral standards uit het jazz, pop en rock repertoire. Deze traditie, die voortkomt uit de Afro-Amerikaanse geschiedenis, is meer gericht op het improviseren op een akkoordenschema vanuit de standards uit de 20ste en 21ste eeuw (vb Summertime,…) en met jazz toonladders zoals bvb de bluesladder.
De theorie leer je in het muzieklab JPR en pas je verder toe in de instrumentles en het combo. 

In de optie JPR leer je nummers spelen uit een breed spectrum van de jazz-pop-rockmuziek. Je speelt op (elektrische) instrumenten en leert hoe je, naast de partituur, ook jouw gehoor kan gebruiken om een nummer te leren spelen. Tijdloze klassiekers en de nieuwste hits staan naast elkaar in de lessen. 
Bovendien leer je niet alleen de muziek reproduceren maar leer je ook om zelf te creëren via improvisatie of met songwriting. 
Met een goede theoretische basis, de instrumentles en het samenspel (combo) geniet je een volwaardige opleiding tot een echte Jazz-pop-rock artiest. 

je speelt 1u/week 
instrument
daarnaast 1u/week en volg je 1u/week
drum JPR, 
basgitaar JPR,
gitaar JPR,
piano JPR,
saxofoon JPR,
zang JPR
combo muzieklab JPR
dit geldt zowel voor leerlingen die in de 2de graad gestart zijn in de optie JPR, als voor overstappers van klassiek naar JPR


Optie mix klassiek en jazz-pop-rock

Vanaf de 3de graad kan je een combinatie maken van de optie klassiek en jazz-pop-rock.
Je volgt je instrument in de optie klassiek en vult aan met 1 of 2 uur uit de optie JPR. Je leert er improviseren en/of begeleiden in de jazz, blues en andere stijlen binnen de popmuziek. Weg van de vertrouwde partituur, met akkoordsymbolen. 

Je speelt 1u/week instrument daarnaast en kies je 1 lestijd uit... 
blazers 1u/week combo improvisatie klassiek, improvisatie live electronics, popchoir of groepsmusiceren
gitaar* en piano 3.1 en 3.2
2u/week gitaarlab OF pianolab JPR

3.3
1u/week combo*
improvisatie klassiek, improvisatie live electronics, popchoir of groepsmusiceren

*de aankoop van een elektrische gitaar is hier vereist

Optie folk

Folkmuziek, het woord zegt het zelf, is de muziek die door het volk, op tal van dagdagelijkse activiteiten of feesten gespeeld wordt op volkse instrumenten, zoals accordeon, viool of doedelzak. Deze muziek werd van generatie op generatie, al spelend doorgegeven. Dit in tegenstelling tot klassieke muziek die eerder gecomponeerd werd voor het hof, de adel of de kerk. Misschien ken je folkmuziek van het Festival in Dranouter of een Boombal? Folk is muziek om bij te dansen of zingen. Je wordt er meteen vrolijk van of geraakt door zijn eenvoudige schoonheid.

je speelt 1u/week
instrument
daarnaast 1u/week en volg je 1u/week
diatonische accordeon,
doedelzak
groepsmusiceren folk muzieklab, vocal choir,
pop choir, componeren, improvisatie, improvisatie live electronics

Info keuzevakken

Muzieklab jongeren

In het eerste jaar muzieklab ligt de focus op het leren kennen van de orkestinstrumenten en daarnaast een basis aan harmonische inzichten. Vanaf het 2de jaar wordt vertrokken vanuit het repertoire dat je speelt in de instrumentles: een analyse, structuren herkennen, stijl van de componist leren ontdekken en daarna aan de slag gaan om hiervan een arrangement te schrijven. Wie weet kan dit ook uitgevoerd worden in een heel nieuwe bezetting als kers op de taart. 

Muzieklab voor volwassenen

Robrecht Kessels dompelt je onder in een muziekbad. Hij leert je de oren te spitsen voor klassieke muziek tot pop - en wereldmuziek. Hij zoomt in op wat de verschillende concertzalen programmeren. Samen een concert bijwonen is dan ook steeds een feest!

Muzieklab JPR

In deze groepslessen wordt een theoretische basis gelegd om in een combo zelfstandig je rol als muzikant te kunnen vervullen. Harmonie, arrangement, stijlleer, toonladders, improvisatie en gehoorvorming zijn enkele onderwerpen die in muzieklab JPR aan bod komen. Je zit tijdens deze les samen met andere instrumentgroepen, waardoor je een nieuwe inkijk krijgt in de samenwerking tussen instrumenten. 

Gitaarlab en pianolab JPR

Dit is een groepsles van 2u met leerlingen van dezelfde instrumentengroep. In een eerste deel van de les komt de theorie aan bod: harmonie, arrangement, begeleidingstechnieken, stijlleer, toonladders, improvisatie en gehoorvorming. Telkens wordt de theorie uitgetest op je instrument. Het tweede deel van de les is een vorm van groepsmusiceren. Dit kan vele vormen aannemen: je speelt elke stem van een groot arrangement, speelt samen dezelfde partij met een backing track, leert de ander te begeleiden,...
Je krijgt dus de perfecte voorbereiding om later de overstap te maken naar een combo. In deze les gebruik je de klanken en de instrumenten uit de jazz-, pop- en rockmuziek. Speel je gitaar? Dan heb je dus ook een elektrische gitaar nodig. 

Groepsmusiceren klassiek, JPR of Folk

In het groepsmusiceren van de derde graad wordt het samenspel verder uitgediept. Naargelang het instrument dat je speelt, zijn er verschillende mogelijkheden zoals klarinetchoir, vierhandig piano, saxofoonchoir, fluitensemble, accordeonensemble, folkensemble,...

Combo

Het leukste aan muziek spelen? Samen muziek spelen!
Melodie-instrumenten, begeleidingsinstrumenten, ritme-instrumenten en zangers of zangeressen worden gecombineerd in één groep en spelen samen muziek uit het jazz-, pop- en rock repertoire. Elke instrumentengroep heeft zijn eigen rol binnen het nummer. Vertrekkend vanuit een algemene partituur (lead sheet), bouw je samen een nummer op. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan improvisatie en het spelen op gehoor.

Two in a box

De leerlingen die gitaar spelen, kunnen de vakken muzieklab en groepsmusiceren volgen bij één leerkracht. Luisteren naar muziek en samen muziek spelen worden hier gecombineerd in één actieve en boeiende les van 2 uur.

Begeleidingspraktijk klassiek gitaar of piano

Hier leer je alles rond akkoorden: zowel de theorie als begeleidingstechnieken. Je leert er hoe je een melodie kan begeleiden of een eenvoudige improvisatie kan maken op een akkoordenschema. 

Pop Choir en Vocal Choir

Onze Kunstacademie telt 3 koren: de kleinsten zingen samen in het Little Choir. Jongeren in de 3de graad zingen samen in het Pop Choir. Dipika Singh schotelt vooral het poprepertoire voor.

De volwassenen zingen samen in het Vocal Choir. Hier wordt een mix aan stijlen gezongen gaande van klassiek tot pop en zelfs close harmony.

Componeren

Ontdek hoe een compositie tot stand komt en schrijf zelf je eerste meesterwerk. Hier zul je partituren creëren, muziek opnemen en dit verwerken en bewerken op de computer. 

Improvisatie

Wil je graag wat creatiever zijn met muziek en je eigen goesting doen? In de les improvisatie krijg je allerlei tools aangereikt. Kom los van een partituur, vertrouw op je oren en tover mooie zelfgemaakte melodieën uit je instrument. 

Improvisatie Live Electronics

Heb je interesse in multimedia en muziek? In improvisatie live electronics zal je elektronische muziek maken met audio-software en midi controllers, klankeffecten toevoegen, je instrument koppelen aan de computer, vervormen en live uitvoeren!