Derde graad muziek

 

 

 

 

Je speelt... Je volgt verplicht... Daarnaast volg je... En kies je 1 lestijd uit de volgende vakken
Accordeon, harp 1u/week accordeon, harp 1u/week groepsmusiceren, koor klassiek, popkoor, BP

1u/week muzieklab groepsmusiceren
koor klassiek
popkoor
componeren
improvisatie instrument
improvisatie live electronics

Slagwerk 1u/week slagwerk 1u/week groepsmusiceren, koor klassiek, popkoor
Viool 1u/week viool 1u/week strijkorkest, koor klassiek, popkoor
Blazers 1u/week instrument 1u/week groepsmusiceren, koor klassiek, of popkoor, groepsmusiceren met Houtlands jeugdensemble 1u/week
muzieklab
groepsmusiceren
groepsmusiceren met Houtlands jeugdensemble
koor klassiek
popkoor
componeren
improvisatie live electronics
1u/week instrument 1u/week improvisatie JPR 1u/week groepsmusiceren JPR
Gitaar  1u/week gitaar 1u/week groepsmusiceren, koor klassiek, popkoor, BP 1u/week 
muzieklab
BP
koor klassiek
componeren
improvisatie
improvisatie live electronics
1u/week gitaar 2u/week groepsmusiceren Two in a Box
Piano 1u/week piano 1u/week 
groepsmusiceren, koor klassiek, popkoor, BP
1u/week
muzieklab
groepsmusiceren
koor klassiek
componeren
BP
improvisatie
improvisatie live electronics
1u/week improvisatie JPR 1u/week groepsmusiceren JPR
Zang klassiek 1u/week zang 1u/week groepsmusiceren, koor klassiek, popkoor 1u/week
muzieklab
koor
componeren
improvisatie
improvisatie live electronics

Zang JPR,
basgitaar JPR, saxofoon JPR

 

1u/week instrument  1u/week popkoor 1u/week muzieklab, componeren, improvisatie live electronics
1u/week improvisatie JPR 1u/week groepsmusiceren JPR

 

 

*JPR = jazz-pop-rock

 

Muzieklab

In dit vak wordt er vooral vanuit de praktijk gewerkt. Heel vaak zal je je instrument mogen meebrengen naar de klas. Je zal al spelend veel achtergrondinformatie krijgen over de verschillende parameters, opbouw en vormen in de muziek, kennis van instrumenten, enzovoort.

Je leert er werken met verschillende muziekprogramma’s op de computer zoals opnametechnieken in Audacity, muzieknotatie in Musescore,… Je leert op een andere manier luisteren naar heel wat soorten muziek van klassieke tot hedendaagse werken. Ook het lichte genre, pop en rock tot jazz en blues krijgen een plaats in deze lessen. Via heel wat luisteroefeningen ben je in staat om na enige tijd de verschillende muziekstromingen te herkennen en te plaatsen op de tijdslijn van de muziekgeschiedenis.

Groepsmusiceren derde graad

Het accent ligt op het samen spelen. Hier wordt geen theorie meer verwerkt maar wordt de techniek van het samenspel verder uitgediept. Het speelplezier blijft uiteraard van groot belang. Naargelang het instrument dat je kiest, zijn er verschillende mogelijkheden zoals klarinetchoir, piano vierhandig, saxchoir, fluitensemble, accrdeonensemble,...

Two in a box

De leerlingen die gitaar spelen, kunnen de vakken muzieklab en groepsmusiceren volgen bij één leerkracht. Je komt er samen met een groepje vrienden om te musiceren en de leerstof van het muzieklab wordt geïntegreerd in de les. Luisterplezier en het plezier om samen muziek te maken worden hier gecombineerd in één actieve en boeiende les van 2 uur.

BP

BP staat voor begeleidingspraktijk. Hierin leer je alles rond akkoorden, zowel de theoretische kennis als de verschillende begeleidingstechnieken komen aan bod. Hoe zijn akkoorden opgebouwd, welke grepen zijn dit op de gitaar, hoe werk ik een begeleiding uit op piano, zelf zingen en begeleiden, een eenvoudige improvisatie op een akkoordenschema,… zijn een greep uit de mogelijke onderwerpen.

Koor klassiek en popkoor

Wat je zal doen in een koor, hoeft geen uitleg. In het koor klassiek is het repertoire uiteraard meer gericht op de klassieke stijl. In het popkoor wordt het lichte genre vooral gezongen. Geniet je van zingen en wil je dat in groep doen? Dan moet je voor koor kiezen!

Componeren

Wie zich wil verdiepen in de theorie van de muziek, kan zich inschrijven voor componeren. Je verdiept je in de opbouw en de juiste verbindingen tussen de verschillende akkoorden. Je maakt zelf kleine composities met aandacht voor de juiste harmonische structuur. Je zal muziek creëren en opnemen, daarna verwerken en bewerken op de computer.

Improvisatie instrument

Wil je graag wat creatiever zijn met muziek en zelf creëren op je instrument? In de les improvisatie krijg je tools aangereikt om dit te doen. Kom los van een partituur en vertrouw op je oren en tover mooie zelfgemaakte melodieën uit je instrument.

Nieuw!
Improvisatie in combinatie met groepsmusiceren jazz-pop-rock

Wil je graag je wereld verbreden en je verdiepen in de jazz-pop-rock? Dat kan! In deze 2 uren leer je de basis om te improviseren in deze stijl, weg van de vertrouwde partituur en met akkoordsymbolen. In een 2de lesuur speel je samen en verwerk je de theorie al spelend. De blazers, zangers en pianisten kunnen zich hiervoor aanmelden.

Nieuw!
Improvisatie live electronics

Heb je interesse in multimedia en muziek? Hier krijg je een voorproefje van wat de optie experimentele muziek is in de vierde graad: soundscapes maken, tonen bewerken, muziek creëren en vervormen en life uitvoeren!