Derde graad muziek

  • 3 uur les per week

Optie klassiek

In de optie klassiek ligt de nadruk op het spelen van muziek dat geschreven werd voor akoestische (niet-elektrische), West-Europese klassieke instrumenten. Je leert composities spelen van de 17de eeuw tot vandaag. Improvisatie komt ook aan bod, maar minder dan in JPR. Het improviseren gebeurt dan (melodisch en ritmisch) ook meer in de stijl van de Europese klassieke traditie. 

Je speelt... Je volgt verplicht... Daarnaast volg je... En kies je 1 lestijd uit de volgende vakken    
Accordeon, harp 1u/week instrument 1u/week groepsmusiceren, vocal choir, pop choir, BP

1u/week muzieklab, groepsmusiceren,
vocal choir,
pop choir,
componeren,
improvisatie, begeleidingspraktijk, improvisatie live electronics

   
Viool 1u/week instrument 1u/week strijkorkest, vocal choir, pop choir

muzieklab, groepsmusiceren, orkest, vocal choir, pop choir, componeren, improvisatie, improvisatie live electronics

   
Orkestslagwerk 1u/week instrument 1u/week groepsmusiceren, vocal choir, pop choir

muzieklab, groepsmusiceren, vocal choir, pop choir, componeren, improvisatie, improvisatie live electronics

   
Blazers 1u/week instrument 1u/week groepsmusiceren, vocal choir, pop choir, groepsmusiceren met Houtlands jeugdensemble 1u/week
muzieklab,
groepsmusiceren,
groepsmusiceren met Houtlands jeugdensemble,
vocal choir, 
pop choir,
componeren, improvisatie ,
improvisatie live electronics
   
Gitaar 1u/week instrument 1u/week groepsmusiceren, vocal choir, pop choir, begeleidingspraktijk muzieklab, begeleidingspraktijk, vocal choir, pop choir, componeren, improvisatie, improvisatie live electronics    
1u/week instrument 2u/week two in a box  
Piano 1uweek instrument 1u/week groepsmusiceren, vocal choir, pop choir, begeleidingspraktijk muzieklab, begeleidingspraktijk, vocal choir, pop choir, componeren, improvisatie, improvisatie live electronics  
Zang klassiek 1u/week instrument 1u/week groepsmusiceren, vocal choir, pop choir muzieklab, vocal choir, pop choir, componeren, improvisatie, improvisatie live electronics  

Optie jazz-pop-rock (JPR)

In de optie JPR vertrekt men vanuit het improviseren en staat gehoorvorming centraal. Je speelt op (elektrische) instrumenten die in ontwikkeling kwamen in de 20ste eeuw en je speelt vooral standards uit het jazz, pop en rock repertoire. Deze traditie, die voortkomt uit de Afro-Amerikaanse geschiedenis, is meer gericht op het improviseren op een akkoordenschema vanuit de standards uit de 20ste en 21ste eeuw (vb Summertime,…) en met jazz toonladders zoals bvb de bluesladder.

Je speelt... Je volgt verplicht... Daarnaast volg je... En kies je 1 lestijd uit de volgende vakken
Slagwerk JPR, zang JPR, basgitaar JPR, saxofoon JPR 1u/week instrument 1u/week groepsmusiceren JPR 1u/week improvisatie JPR of improvisatie live electronics, popkoor, muzieklab, componeren, improvisatie
Gitaar JPR, piano JPR 1u/week instrument 1u/week groepsmusiceren JPR  1u/week begeleidingspraktijk, improvisatie JPR of improvisatie live electronics, popkoor, muzieklab, componeren, improvisatie


Mix klassiek en jazz-pop-rock

Vanaf de 3de graad kan je een combinatie maken van de optie klassiek en jazz-pop-rock.
Je volgt je instrument in de optie klassiek en vult aan met 2 uur keuzevakken in de jazz-pop-rock. Je volgt 2 uur na elkaar en leert er improviseren en/of begeleiden in de jazz, blues en andere stijlen binnen de popmuziek. Weg van de vertrouwde partituur, met akkoordsymbolen.

Je speelt... Je volgt verplicht... Daarnaast volg je dit pakket
Slagwerk, blazers en zang 1u/week instrument 1u/week groepsmusiceren JPR en improvisatie JPR
Gitaar* en piano 1u/week instrument 1u/week groepsmusiceren JPR en begeleidingspraktijk JPR

*de aankoop van een elektrische gitaar is hier vereist

Optie folk

Folkmuziek, het woord zegt het zelf, is de muziek die door het volk, op tal van dagdagelijkse activiteiten of feesten gespeeld wordt op volkse instrumenten, zoals accordeon, viool of doedelzak. Deze muziek werd van generatie op generatie, al spelend doorgegeven. Dit in tegenstelling tot klassieke muziek die eerder gecomponeerd werd voor het hof, de adel of de kerk. Misschien ken je folkmuziek van het Festival in Dranouter of een Boombal? Folk is muziek om bij te dansen of zingen. Je wordt er meteen vrolijk van of geraakt door zijn eenvoudige schoonheid.

Je speelt... Je volgt verplicht... Daarnaast volg je... En kies je 1 lestijd uit de volgende vakken
Diatonische accordeon, Doedelzak 1u/week instrument 1u/week groepsmusiceren folk, koor klassiek, popkoor muzieklab, groepsmusiceren folk, koor klassiek, popkoor, componeren, improvisatie, improvisatie live electronics

Inhoud keuzevakken

Muzieklab jongeren

In het eerste jaar muzieklab ligt de focus op het leren kennen van de orkestinstrumenten en daarnaast een basis aan harmonische inzichten. Vanaf het 2de jaar wordt vertrokken vanuit het repertoire dat je speelt in de instrumentles: een analyse, structuren herkennen, stijl van de componist leren ontdekken en daarna aan de slag gaan om hiervan een arrangement te schrijven. Wie weet kan dit ook uitgevoerd worden in een heel nieuwe bezetting als kers op de taart. 

Muzieklab voor volwassenen

Robrecht Kessels dompelt je onder in een muziekbad. Hij leert je de oren te spitsen voor klassieke muziek tot pop - en wereldmuziek. Hij zoomt in op wat de verschillende concertzalen programmeren. Samen een concert bijwonen is dan ook steeds een feest!

Groepsmusiceren klassiek, JPR of Folk

In het groepsmusiceren van de derde graad wordt het samenspel verder uitgediept. Naargelang het instrument dat je speelt, zijn er verschillende mogelijkheden zoals klarinetchoir, vierhandig piano, saxofoonchoir, fluitensemble, accordeonensemble, folk of groepsmusiceren JPR,...

Two in a box

De leerlingen die gitaar spelen, kunnen de vakken muzieklab en groepsmusiceren volgen bij één leerkracht. Luisteren naar muziek en samen muziek spelen worden hier gecombineerd in één actieve en boeiende les van 2 uur.

BP klassiek gitaar of piano 

BP staat voor begeleidingspraktijk. Hier leer je alles rond akkoorden: zowel de theorie als begeleidingstechnieken. Je leert er hoe je een melodie kan begeleiden of een eenvoudige improvisatie kan maken op een akkoordenschema. 

Pop Choir en Vocal Choir

Onze Kunstacademie telt 3 koren: de kleinsten zingen samen in het Little Choir. Jongeren in de 3de graad zingen samen in het Pop Choir. Dipika Singh schotelt vooral het poprepertoire voor.

De volwassenen zingen samen in het Vocal Choir. Hier wordt een mix aan stijlen gezongen gaande van klassiek tot pop en zelfs close harmony.

Componeren

Ontdek hoe een compositie tot stand komt en schrijf zelf je eerste meesterwerk. Hier zul je partituren creëren, muziek opnemen en dit verwerken en bewerken op de computer. 

Improvisatie

Wil je graag wat creatiever zijn met muziek en je eigen goesting doen? In de les improvisatie krijg je allerlei tools aangereikt. Kom los van een partituur, vertrouw op je oren en tover mooie zelfgemaakte melodieën uit je instrument. 

Improvisatie Live Electronics

Heb je interesse in multimedia en muziek? In improvisatie live electronics zal je elektronische muziek maken met audio-software en midi controllers, klankeffecten toevoegen, je instrument koppelen aan de computer, vervormen en live uitvoeren!