Wespen: vriend of vijand?

Wespennest.Vlaanderen voert jaarlijks campagne om het belang van wespen in de kijker te zetten. Weet jij wat te doen met wespennesten? En herken jij het verschil tussen een wesp, bij, Europese en Aziatische hoornaar?

Wespen

Steekgedrag

Wespen steken voornamelijk als zijzelf of hun nest bedreigd worden. In tegenstelling tot de honingbij kunnen wespen meermaals steken en blijven steken. Hun angel blijft niet in de huid zitten. Als een wesp steekt (of als je een wesp dood slaat), komt er een feromoon vrij. Dit feromoon wekt agressie op bij andere wespen, daardoor kunnen er plots meer wespen opduiken.

Nest

Rond april start de wespenkoningin met de bouw van haar nieuwe nest. Ze gebruikt nooit een oud en verlaten nest. Wespennest komen zowel in huis als buiten voor en zijn gemaakt van gekauwd hout. Een volgroeid wespennest bevat al snel meer dan 5000 wespen.

Wat te doen met een wespennest?

Een wespennest dat ver weg in de tuin hangt, levert natuurlijk minder hinder op dan een nest bij de achterdeur. Een wespennest dat geen hinder oplevert, kan je best ongemoeid laten. Deze wespen kunnen hun taak in de natuur (insecten verdelgen) ongestoord vervullen. Wespen steken alleen als ze bedreigd worden. Rustig blijven staan of wegwandelen is dus de boodschap. Heel vaak druipt de wesp gewoon vanzelf af. Als iemand in je gezin allergisch is voor wespengif kan je het wespennest wel beter preventief laten verwijderen. 

Wespen verdelgen? 

Voor het verdelgen van een wespennest kan je een beroep doen op de brandweer of een private professionele verdelger. In tegenstelling tot de brandweer, werkt deze laatste wel op afspraak en hanteren ze meestal dezelfde prijzen.

Meld een wespennest hier 

Leefwijze

Een wesp leeft in het wespennest in een kolonie samen met andere wespen. Elke kolonie heeft één koningin. Na de eerste bouwwerken begint zij met het leggen van eitjes. Deze eitjes ontpoppen zich tot larven die later de werksters worden. De opdracht van deze werksters is het verder uitbouwen van het nest en het voeden van nieuwe larven. Uit de onbevruchte eitjes ontstaan darren (mannetjeswespen). De enige opdracht van de darren is het paren met de koningin. Na het paren, sterft de dar. Enkel een bevruchte koningin overleeft de winter om het volgende voorjaar een nieuw wespennest te bouwen.

Voedsel

Werksters voeden de larven eiwithoudend voedsel zoals insecten. En daarom zijn ze ook zo nuttig: ze vangen vliegen en muggen. De larven braken een zoetige vloeistof uit die dan weer dient als voedsel voor de werksters. Als alle larven volgroeid zijn, is er geen zoete vloeistof meer. Op dat moment trekken de werksters er op uit om hun suiker elders te halen. En op dat moment komen ze in contact met de mens.

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een exotische soort en vormt een bedreiging voor onze honingbij. Het vinden van een nest moet daarom altijd gemeld worden aan de provincie via www.vespawatch.be

  • Het Lokaal Bestuur Torhout werkt samen met de provincie voor het opsporen en verdelgen van de invasieve Aziatische Hoornaar. De stad draagt alle kosten, jij betaalt niets! 
  • Meldingen doe je via het meldpunt Vespawatch en niet via de brandweer. Zij staan wel nog in voor de verdelging van de gewone (Duitse) wesp.

Zie jij het verschil? Bekijk de Wespenfolder 2025.

Meer info 

Gepubliceerd op maandag 5 mei 2025 9.04 u.