De brandweer, mannen en vrouwen die elke dag klaarstaan om voor anderen in de bres te springen. Ze worden vaak gezien als bovenmenselijke helden, maar het zijn vooral gemotiveerde en toegewijde mensen met een warm hart. Brandweerzone1 gaat jaarlijks op zoek naar enthousiaste en kordate brandweervrijwilligers. Ook Lisa (25) en Bart (37) staan in hun vrije tijd paraat in het brandweerkorps van Torhout.
Bij de brandweer
Bart is kapitein-commandant en werkt als militaire luchtverkeersleider. Hij brengt al tien jaar door bij de vrijwillige brandweer, waarvan acht in Torhout. Bij de brandweer gaan sprak me altijd al aan, maar uiteindelijk ben ik er toevallig ingerold via een voetbalvriend. Toen ik naar Torhout verhuisde, sloot ik me aan bij het korps hier. Ondertussen is het voor mij een misschien wat uit de hand gelopen hobby. (lacht).
Ook Lisa spendeert naast haar werk als preventieadviseur heel wat uren in de kazerne. Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in de medische wereld en aangetrokken tot uniformberoepen. Mijn opa was ook vrijwilliger bij de brandweer en als klein meisje ging ik vaak mee naar de kazerne. Voor mijn studie Maatschappelijke Veiligheid deed ik stage bij de brandweerpost in Oostende, wat mijn interesse in de brandweer alleen maar vergrootte.
Brandweer worden
Om aan de slag te gaan als vrijwillige brandweer, moet je dezelfde opleiding volgen als beroepsbrandweermannen en -vrouwen. Voor je aan die opleiding mag beginnen, moet je eerst competentie-, handvaardigheids- en fysieke proeven afleggen om je FGA (federaal geschiktheidsattest) te behalen. Bart vertelt: Ik behaalde mijn FGA. Na een geslaagde sollicitatieprocedure bij Zone 1 volgde ik ongeveer 120 uur opleiding. Daarnaast kan je ook een opleiding tot ambulancier volgen. Dat is niet verplicht, maar uit interesse heb ik die opleiding wel gedaan. Ik behaalde ook mijn C-rijbewijs om met de ambulance te mogen rijden. Ook Lisa deed de opleiding tot ambulancier: In totaal volgde ik 265 uur opleiding, dat komt neer op anderhalf jaar. De screening is uitgebreid: fysieke proeven, theorielessen, medische testen en een interne test bij je sollicitatie. Het lijkt heel wat, maar je moet geen extreme sporter of supersterk zijn. Basisconditie en vooral motivatie zijn het belangrijkst.
Samen door het vuur
Onze brandweermannen en -vrouwen gaan vaak letterlijk door het vuur om mensen te helpen. Ze brengen veel tijd door in de kazerne en op de baan en vormen samen een sterk team. Als hulpverleners kennen ze de stad en hun korps door en door.
Bart: Als nieuwkomer in Torhout kende ik de stad nog niet goed. Als brandweerman leerde ik Torhout op een andere manier kennen. Ik leerde bij over de buurten, ontdekte nieuwe straten en leerde veel nieuwe mensen kennen. Dat in combinatie met een geweldig team, maakte dat ik hier een mooi sociaal leven kon uitbouwen. Lisa: Het afgaan van de bieper geeft veel adrenaline en gezonde stress. Op zon moment geeft het rust dat je een team rond je hebt waarop je kan rekenen. Je bent hier nooit alleen. Je hoeft niet de sterkste te zijn, want in het team is een mix van talenten van belang. En hoewel het nog steeds een mannenwereld is, brengen vrouwen een goede dynamiek in het korps.
Zowel voor Lisa als Bart is de brandweer een soort van tweede familie. Lisa: We spenderen hier een groot deel van onze vrije tijd. Zeker omdat ik nog veel kennis en ervaring wil opdoen, probeer ik vaak aanwezig te zijn. Dat is niet altijd even makkelijk te combineren met je sociaal leven, werk en relatie. Maar onze kazerne is heel open. Familie is altijd welkom en wordt betrokken. Er zijn evenementen, feestjes en familiedagen.
Er zijn interventies die je nooit vergeet, zegt Bart. Zowel leuke en hartverwarmende momenten als zwaardere ervaringen. Vooral tijdens ambulance-interventies zie je erge dingen. Gelukkig worden we goed ondersteund. Ik heb nog geen enkel moment aan stoppen gedacht.
Infosessie Post Torhout
26 maart om 19 uur
Wil je zelf brandweervrijwilliger worden? Kom naar de infosessie van Post Torhout. Je maakt kennis met de brandweer, krijgt alle nodige informatie en je kan er al je vragen stellen. De ideale gelegenheid om al eens te proeven van de sfeer in de kazerne.