Vlaams Kampioenschap Tegelwippen - Help Torhout winnen!

Torhout neemt van 21 maart tot en met 31 oktober deel aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Het doel? Massaal ontharden en vergroenen.

We roepen alle inwoners, bedrijven, scholen en verenigingen op om te ontharden en zo de overwinning binnen te halen.

Een leuke extraatje is de lokale competitie met buurgemeenten Oostkamp en Zedelgem.

De spelregels

  • De spelregels zijn simpel: je breekt zoveel mogelijk tegels of andere verharding uit en vervangt die door groen of bijvoorbeeld een wadi.
  • Hoe meer deelnemers er meedoen, hoe meer verharding er verdwijnt en hoe meer regenwater er in de bodem kan infiltreren.
  • Zo beschermen we Vlaanderen en onze prachtige stad Torhout beter tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Als bonus leven de straten op, creëren we meer biodiversiteit en is het aangenamer wonen, werken en vertoeven in Torhout.

Onthardingsprojecten van het lokaal bestuur

Uitgevoerd

Geveltuin bij Cultuurcentrum de Brouckere.

  • Uitgebroken oppervlakte: 31 m²
  • Gewipte tegels: 341
  • Vergroening: klimaatvriendelijk en perfect voor bestuivers
  • Herbestemming tegels: bijenburcht aan 't Hoge Water

In uitvoering

  • Op de oprit van Woonzorgcentrum Sint-Augustinus wordt een zone geselecteerd die plaats zal maken voor groen.
  • Samen met het VLTI, het Departement Omgeving (Week van de Bij), de provincie West-Vlaanderen en het Regionaal Landschap Houtland & Polders vormen we de speelplaatsen van de Gesubsidieerde Vrije Basisscholen De Revinze, Wijnendale en Driekoningen, de Oefenschool, Ten Parke en Basisschool GO! Eureka om tot groene oases.

Ook deelnemen?

Heb je veel te veel nutteloze verharding liggen in jouw tuin? Of ben je die betonnen oprit meer dan beu? Breek uit, vergroen en geef opnieuw ruimte aan hemelwater om te infiltreren. Om mee te doen aan het klassement en toffe prijzen te winnen moet je de gewipte tegels en andere verharding registreren via de website van het VK tegelwippen.

Ook bedrijven en lokale handelaars kunnen deelnemen.

Registreer hier je actie

Tips nodig?

Wil je graag ontharden, maar weet je niet hoe je eraan moet beginnen? Bekijk de inspiratiepagina of neem contact op met dienst ruimte en krijg nuttige tips.