Strooiplan bij winterweer

Wanneer het sneeuwt en vriest, zorgen we ervoor dat de wegen in Torhout zo snel als mogelijk geruimd en gestrooid worden. De gewestwegen worden geruimd en gestrooid door het Agentschap Wegen en Verkeer, terwijl de gemeentewegen geruimd en gestrooid worden door de technische dienst.

Strooiplan

Onze strooiploegen kunnen onmogelijk overal komen en zeker niet tegelijk. Daarom is in een strooiplan vastgelegd welke gemeentewegen en plaatsen voorrang krijgen.

  • We zetten eerst en vooral in op de veiligheid van wegen met veel doorgaand verkeer (hoofdassen), op bruggen en langs de busroutes van De Lijn.
  • Als de vorst meerdere dagen aanhoudt en de hoofdassen, bruggen en busroutes onder controle zijn, nemen onze strooiploegen de wijken mee.

De aanliggende en losliggende fietspaden worden sneeuw- en ijsvrij gemaakt met de pekelmachine. Waar nodig pekelen we ook de fietspaden waar het Agentschap Wegen en Verkeer niet kan strooien. De vaste route bestaat uit de fietspaden van: Oude gentweg, Aartrijkestraat, Industrielaan, Bruggestraat, Keibergstraat, Rozeveldstraat, Ruddervoordestraat, Rijselstraat, Kortemarkstraat en de fietstunnel spoor 3.

Ons strooiplan bestaat uit twee strooirondes met in totaal 180 km aan te strooien wegen. Je vindt de routes van de twee strooirondes hieronder terug in bijlage.

Waarom strooien ze niet in mijn straat?

Strooien in rustige straten heeft geen zin. Strooizout en pekel werken pas optimaal in op sneeuw en ijs wanneer er continu voldoende verkeer rijdt. Zo niet, kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen, doordat het smeltwater terug bevriest en er ijsplekken ontstaan.

Hou je stoep sneeuw- en ijsvrij

Je bent verplicht om het stukje stoep voor je eigen woning ijs- en sneeuwvrij te houden. Dit is bovendien ook aangenamer en veiliger voor iedereen.

Hieronder vind je enkele tips voor als je aan het strooien gaat:

  • Strooien zonder eerst sneeuw te ruimen heeft geen effect.
  • Ruimen doe je met een sneeuwschop of een harde borstel.
  • Verplaats het probleem niet naar de rijweg of het fietspad.
  • Maak hoopjes sneeuw aan op de boordsteen van de stoep en niet bovenop de rioolputjes.
  • Zout heeft pas effect wanneer het ingelopen is. Verwijder tijdig de ontdooide smurrie voor het opnieuw kan invriezen.
  • Giet bij vriesweer nooit water op de stoep.
  • Wees solidair met je buren als zij zelf niet in staat zijn om sneeuw te ruimen.
  • Bewoners van appartementsgebouwen maken hier best onderling goede afspraken over. 

Strooizout

Vroeger kon men bij de technische dienst terecht om strooizout te halen. Dit is echter al een tijdje niet meer zo. Heb je strooizout nodig? Koop er bij je lokale handelaar of in het grootwarenhuis.