Het nieuwstedelijk/Adriaan Van Aken - Soldaat Van Aken, de vijand lacht zich dood

"Adriaan Van Aken had de politieke aard van zulke verhalen met ­dikke stift kunnen markeren. Maar door dat niet te doen is de ­zeggingskracht zo mogelijk nog ­groter. Dit stuk hoeft een integere ­levenskeuze niet tot boodschap op te ­kloppen. (…) Nee, in Soldaat Van Aken vinden ­vader en dochter een kostbaar ­evenwicht: tussen de poëzie van het particuliere en de politiek van de ­petite histoire." - De Standaard ★★★★

Een intieme podiumervaring voor een klein publiek, even theatraal als auditief

'Soldaat Van Aken, de vijand lacht zich dood' vertelt het verhaal van Lode Van Aken (1943-2021), die geen al te best soldaat was, maar wel één van de eerste huismannen van Vlaanderen werd. Een verhaal dat minstens zoveel om gender en rollenpatronen draait als om zelfredzaamheid, overlevingsstrategieën en plantrekkerij.

Om het verhaal van zijn vader te vertellen interviewde Adriaan zijn moeder, zijn zus, zijn vrouw, een paar nichtjes, de enige zus van zijn vader en vier van diens broers.

Op basis daarvan maakte hij een achtdelige podcast, waarvan deze voorstelling het tedere voorgeborchte vormt. Een intieme podiumervaring voor een klein publiek die even theatraal als auditief is, en waarin Adriaan weliswaar is te horen, maar de scène voor het overige aan zijn 13-jarige dochter Maria-Julia laat, de enige kleindochter van de soldaat.

Extra: Na de voorstelling volgt een nagesprek met de makers

Research, interviews, montage: Adriaan Van Aken

Spel: Adriaan & Maria-Julia Van Aken

Opname, sound design, dramaturgie: Lucas Derycke
Muziek & bruitages: Joris Caluwaerts 
Dramaturgie: Els Theunis 
Geluid: Tom Buys 
Vorm: Sara Bomans
Coaching: Johan Petit & Roel Swanenberg
Stage: Anouk Kellner
Coproductie: Martha!tentatief

Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid en Gallop Tax shelter

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 14,00
Vriendenpas, -26j of EDC: 11,00 euro / Kansentarief met UiTPAS Regio Brugge: 2,8 euro

Organisatie

CC de Brouckere Torhout