Herfstbladeren? Laat ze liggen!

Gevallen bladeren zijn dé garantie op een gezonde tuin volgend jaar.

  • Wanneer je bladeren laat liggen tussen je planten en hagen wordt het gratis humus. Tegen de zomer zijn de bladeren verteerd en zal de humuslaag als een spons het water vasthouden.
  • Tegelijk vormen de gevallen bladeren een winterverblijf voor verschillende dieren die volgend jaar dan weer allerlei ongedierte kunnen opeten.
Blaadjes maken je gazon dus niet kapot, maar te veel blaadjes wel. Hark ze weg en leg ze onder je boom of in je moestuin. Erover rijden met de grasmachine zonder opvang is ook een optie, zo versnipper je ze en hoef je je gazon niet meer te bemesten als je dat van plan was.

Propere voetpaden en straten

Op de stoep is het wel belangrijk om de bladeren te verwijderen. Anders riskeer je gladde of gevaarlijke situaties. De stad geeft zelf het goede voorbeeld en laat de herfstbladeren op graspleinen en plantvakken zo veel mogelijk liggen. Op sommige plekken, zoals op fiets- en voetpaden, doen we de bladeren wel weg, om valpartijen te voorkomen.

Help je graag een handje om samen mee te werken aan propere voetpaden en straten?

  • Verzamel de bladeren op het openbaar domein in de bladkorven die je in elke buurt vindt.
  • Bladeren van stadsbomen die in jouw tuin vallen, mag je ook in de bladkorven gooien. Veel beter is ze echter te gebruiken als gratis humus in je eigen tuin tussen struiken, in de moestuin,...
  • Toch te veel bladeren? Dan kan je hiermee gratis terecht op ons recyclagepark.