Aanleg van een geveltuin

Wat is een geveltuin?

Een geveltuin ontstaat wanneer je langs het voetpad, onmiddellijk tegen de gevel, een tegel wegneemt en een klimplant in de plaats komt.

Voordelen van een geveltuin?

Klimplanten zijn een groene verzekering voor het gezond houden van huis, straat en stad! Hieronder alvast enkele van de talloze voordelen op een rijtje:

  • Een geveltuin zuivert de stadslucht van giftige stoffen en rondwaaiend fijn stof;
  • Een geveltuin brengt kleur in de straat;
  • Een geveltuin is goed voor de biodiversiteit;
  • Een geveltuin zorgt er tegelijk voor dat huisgevels een natuurlijk isolatielaagje krijgen: ze voorkomen opwarming in de zomer en beschermen tegen afkoeling in de winter.

Voorwaarden voor de realisatie van een geveltuin?

  • Er moet een vlotte doorgang van minimum 1,20 meter blijven voor voetgangers.
  • De tuin moet aangeplant worden binnen een strook van maximum 30 cm, gemeten vanaf de voorgevel.

Buurtactie: vergroen je buurt

Zijn jullie met minimum 8 bewoners van eenzelfde straat die een geveltuin willen aanleggen en voldoen jullie allen aan de voorwaarden? Neem dan snel contact op, want dan nemen wij de aanleg voor onze rekening.

Geïnteresseerd?

Voor je aan de slag kan, moet je toelating vragen via het aanvraagformulier geveltuin. Ben je zelf geen eigenaar van het gebouw? Dan moet ook de modelovereenkomst geveltuin ondertekend worden. Neem zeker ook het reglement deel 1 eens door.

Vraag hier je geveltuin aan 

Bij-zonder nieuws: We zetten onze bijen en bestuivers in de bloemetjes, want ze kunnen onze hulp gebruiken. Vraag nu je geveltuin aan en krijg gratis een bijenvriendelijke plant cadeau! Deze actie loopt tot 30 september.