Hulp bij de huurwaarborg

Heb je een huurcontract verkregen voor een woning maar heb je moeilijkheden om de huurwaarborg te betalen? Misschien kom je in aanmerking voor één van onderstaande mogelijkheden:

- Huurwaarborglening via het Vlaams Woningfonds

Het Vlaams Woningfonds verstrekt huurwaarborgleningen zodat huurders hun waarborg zouden kunnen betalen bij het huren van een woning/appartement.

Voorwaarden

Procedure

De aanvraag gebeurt door een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier inclusief verplichte bijlagen over te maken aan het Vlaams Woningfonds. Elke persoon die de huurovereenkomst ondertekent of zal ondertekenen dient het aanvraagformulier inclusief verplichte bijlagen in te vullen en te ondertekenen.

De volledigheid van je aanvraag wordt door het Vlaams Woningfonds binnen de 2 werkdagen na ontvangst van het aanvraagformulier beoordeeld. Het Vlaams Woningfonds beoordeelt uiterlijk binnen tien werkdagen nadat je aanvraag volledig is of je voldoet aan de toekenningsvoorwaarden.

Indien je nog niet over een (ontwerp)huurovereenkomst beschikt kan je een principiële aanvraag indienen. Dan dien je binnen maximum 3 maanden je aanvraag te vervolledigen met de huurovereenkomst en nodige bijlagen. Het Vlaams Woningfonds zal vervolgens binnen de drie werkdagen nagaan of je voldoet aan de toekenningsvoorwaarden met betrekking tot de huurovereenkomst zelf.

Na goedkeuring wordt de huurwaarborglening gestort op de rekening die vermeld staat in het aanvraagformulier. De huurwaarborglening dient maandelijks terugbetaald te worden aan het Vlaams Woningfonds over een duurtijd van 24 maanden. De betaalinformatie verkrijg je na goedkeuring.

Meer info + documenten:

https://www.vlaamswoningfonds.be/onze-diensten/huurwaarborglening 

Wens je hulp bij het aanvragen van een huurwaarborglening via het Vlaams Woningfonds?
Maak een afspraak in het Sociaal huis of bij de Woonwinkel (050 250 138 - info@dewoonwinkel.be).

- (Schriftelijke) huurwaarborg via het OCMW

Wanneer je als kandidaat-huurder een geschikte huurwoning vindt, maar onvoldoende financiële middelen heeft om de huurwaarborg te betalen, dan kun je onder bepaalde voorwaarden een tussenkomst in de huurwaarborg aanvragen bij het OCMW. Dit kan gaan over het bedrag van een huurwaarborg of het voorzien van een garantie door het OCMW.

Of je deze financiële tussenkomst geheel of gedeeltelijk moet terugbetalen aan het OCMW, is afhankelijk van de situatie.

Procedure

  • Neem contact op met het OCMW van uw gemeente en zeg dat u wil weten of u in aanmerking komt voor de huurwaarborg via het OCMW.
  • Een maatschappelijk werker zal u ontvangen en, samen met u, uw situatie en uw vraag bekijken.
  • In sommige gevallen (dat is afhankelijk van de voorwaarden die gesteld worden), zal de maatschappelijk werker een sociaal en financieel onderzoek doen.
  • De maatschappelijk werker gaat bekijken welke dienstverlening van het OCMW voor u het meest passend is. Dat kan uiteraard deze dienstverlening zijn maar eventueel ook een andere.