Van Torhout tot de sterren
Simon groeide op in Torhout en zette hier de eerste stappen voor zijn carrière als theatermaker en -speler. Hij speelde de hoofdrol in het kersttoneeltje van de Goede Herder, speelde in het poppentheater van het college en kwam ook in de toneelkring terecht. Mijn carrière is zonder twijfel gestart in de toneelkring Sint-Rembert in Torhout. De Rembert is een begeesterd amateurgezelschap, dat in de jaren 90 al inzette op een volwaardige jongerenafdeling. Dankzij hen ben ik in het KASK in Gent beland. Ik deed tegenspel bij audities voor een stuk onder
regie van Sebastien de Waele, en hij heeft me uiteindelijk overtuigd om auditie te
doen voor het KASK.
De Rembert legde zo de basis voor Simons verdere carrière. Ondertussen werkte hij als theatermaker bij onder andere Kopergietery, BRONKS, De Batterie en hetpaleis. Sinds 2023 is hij de artistiek leider van 4Hoog in Gent. Het is heel moeilijk om als maker door te vloeien. Ik had veel geluk en mocht in mijn masterjaar al een professionele voorstelling maken voor kinderen, helemaal omkaderd met Mia Hollevoet als coach. Twee ging meteen op toer, en kwam ook in het Cultuurcentrum de Brouckere. En zo moet het eigenlijk hé!
In zijn drukke leven maakt Simon ook tijd om te regisseren in Torhout. Hij was enkele jaren de coördinator van de Woordafdeling van De Kunstacademie en regisseur bij Toneelkring Sint-Rembert. Nadat ik afstudeerde begon ik meteen ook te regisseren bij de Rembert. Je krijgt er als regisseur veel vrijheid en autonomie. Er is geen vaste cast, waardoor je zelf kan kiezen hoe je je stuk verdeelt. Ik vind dat belangrijk als regisseur.
Voor jong en oud
Simon is vooral actief in het jeugdtheater. Met zijn producties is hij al jarenlang een graag geziene gast in Cultuurcentrum de Brouckere. Om het gewaagd te zeggen, doe ik veel jeugdtheater omdat ik denk dat daar op artistiek vlak heel wat leuke dingen gebeuren. Het is een frisse plaats in het theaterlandschap waar veel mag en kan geëxperimenteerd worden, wat het spannend maakt. Mijn voorstellingen moeten voor iedereen zijn. Ik wil dat het een gezamenlijke beleving is, waarbij jong en oud artistiek geprikkeld wordt en er verbinding wordt geschapen.
Back to the roots
De ouders van Simon wonen nog steeds in Torhout en Simon is hier dus nog af en toe te vinden. Als ik de regie doe voor een voorstelling bij Sint-Rembert woon ik eventjes in Torhout. Dan is dat intens. Maar ik kom hier wel altijd graag. De Rembert is mijn tweede thuis, mijn familie, en
Torhout, West-Vlaanderen, dat blijven wel mijn roots. Zeker omdat toneel er ook in verankerd zit. En theater was mijn redding. Het was altijd theater dat mij door mijn jeugd heeft gesleurd. Torhout heeft echt een artistiek hart, en het is belangrijk dat het blijft kloppen. Daarom blijf ik pleiten en me inzetten voor artistieke uitlaatkleppen in Torhout: voor theaterkampen, budget voor toneelverenigingen, het cultuurcentrum, de Kunstacademie. Elk voorstel voor culturele of artistieke projecten is super welkom.
BOS in Groenhovebos
Als natuurliefhebber brengt Simon samen met andere makers vanaf mei de voorstelling BOS, een tragikomische voorstelling over een bende dieren met een hoek af, vol van absurde humor en spelplezier, telkens weer op een unieke locatie. Alle makers delen een grote affiniteit met de natuur. We stellen ons de vraag: Hoe vertel je nog iets over het klimaat, over de natuur, zonder dat het verontrustend of vingerwijzend is? We willen er wel een en ander over vertellen, maar het moet licht en leuk blijven. Ik heb het gevoel dat we daar een vorm voor gevonden hebben.
In Torhout wordt de voorstelling gespeeld op de parking bij Groenhovebos. We hadden eerst een idyllisch beeld van een stuk middenin een bos. Maar we willen iets over het klimaat brengen, en dan wil je de natuur niet verstoren. Ik kom zelf enorm graag in het bos van Wijnendale, maar vind dat je daar vanaf moet blijven. Daarom kozen we voor locaties waar er een glimp is van de natuur, maar die duidelijk al door mensen zijn aangeraakt. In Torhout kwamen we zo uiteindelijk bij de parking van Groenhovebos terecht. Het voelde daar juist. Het is intiem, en we kunnen het stuk brengen met het nodige respect voor dat bos.
Het stuk gaat in première in Bronks in Brussel en reist daarna door Vlaanderen, met als eerste stop Torhout. Ook in Genk, Brugge en Antwerpen wordt de voorstelling op locatie gebracht. Locatietheater, de blackbox verlaten, voelt relevant. Ik heb daar steeds meer zin in. Het is drempelverlagend en altijd uniek. Het is op een manier ook een zoektocht naar een ecologische manier van kunst brengen. Als je op locatie speelt maak je ook contact met je omgeving. Je moet inspelen op de elementen die aanwezig zijn, en dat kan het magisch maken.
BOS speelt op de parking van Groenhovebos op zaterdag 10 mei om 15 uur. De voorstelling om 19 uur is uitverkocht.
Van en met: Greet Jacobs, Titus De Voogdt, Mats Vandrogenbrouck, Simon DHuyvetter en Tania Van der Sanden.
Tickets op www.ccdebrouckere.be