Afvalvrij evenement

Verpakkingen op evenementen zorgen voor veel overlast en zijn slecht voor het milieu en onze gezondheid. Het gebruiken van herbruikbare materialen op jouw evenement is een belangrijke stap naar een afvalvrije toekomst.

Het lokaal bestuur werkt hiervoor samen met verschillende partners die mooie aanbiedingen hebben voor lokale handelaars, scholen of verenigingen.

Voorzie steeds duidelijke inzamelpunten en recyclage-eilanden zodat de bezoekers gemakkelijk hun afval kunnen gooien in de juiste vuilnisbak en het herbruikbaar cateringmateriaal kunnen terugbrengen voor inzameling.

Herbruikbare bekers

Sinds 15 juni 2023 is het verboden voor organisatoren om dranken te schenken in wegwerpmateriaal dat maar een keer gebruikt kan worden. Dit geldt ook voor drankverpakkingen uit karton en biologisch afbreekbare materialen.

De voorgaande 95%-regel, waarbij organisatoren moeten aantonen dat ze 95% van het afval (laten) recycleren is enkel nog van toepassing op petflessen en blikjes. 

Voor evenementen in 2023 kan de minister uitzonderingen voorzien als de organisator kan aantonen dat ondanks tijdige en behoorlijke inspanningen voor een bepaald evenement er onvoldoende herbruikbare bekers en/of wasfaciliteiten beschikbaar zijn.

De definitieve afschaffing is voorzien voor 1 januari 2025. Door het gebruik van een waarborgsysteem moet de organisator van het evenement garanderen dat minstens 90% van de bekers opnieuw ingezameld wordt voor hergebruik.

Meer info over de wetswijziging vind je hier

Cup Concept

Elk jaar organiseert het lokaal bestuur evenementen waar Torhoutenaren kunnen genieten van een frisse pint, een lekker alcoholvrije cocktail of een warme koffie. Wanneer glas of porselein geen optie is, dan huurt het lokaal bestuur herbruikbare bekers.

Torhout werkt samen met Cup Concept voor het huren van herbruikbare bekers. Tijdens de duur van het raamcontract voorzien zij voor elk evenement de geschikte bekers.

Het raamcontract staat open voor alle Torhoutse verenigingen en lokale handelaars met hoofdzetel in Torhout.

Meer informatie en een overzicht van het aanbod kan je hier vinden.

Vragen over het raamcontract? Neem contact op met de dienst ruimte.

Vraag hier je herbruikbare bekers aan

Mirom Roeselare

Ben je van plan om met jouw vereniging, school of adviesraad een feestje te bouwen in 2023? Bekijk zeker ook het aanbod herbruikbare bekers van Mirom Roeselare.

Meer informatie en een overzicht van het aanbod kan je hier vinden.

Voor welke aanbieder kies ik het best?

Elk evenement is anders, het is daarom belangrijk om je keuze goed af te stemmen op het soort evenement.

  • Voor bestellingen van meer dan 2000 bekers is bestellen bij Cup Concept de beste optie. Voor bestellingen van minder dan 2000 bekers betaal je een bijkomende administratieve kost van 50 euro.
  • Voor kleine evenementen is bestellen bij Mirom Roeselare je beste keuze. In 2023 krijg je ook een interessante korting.

Herbruikbare voedselverpakkingen

Bij het aanbieden van eten op evenementen wordt er nog te vaak wegwerpmateriaal gebruikt.

Dit materiaal kan je heel gemakkelijk vervangen door glas, porselein of metaal. Onder andere via kringverhuur -en verkoop geraak je makkelijk aan goed materiaal. Daarnaast kan je ook terecht bij (catering)bedrijven.

Wanneer werken met porselein, glas of metaal niet mogelijk is, werk je best met een stevige, herbruikbare variant uit kunststof. Onze partner Cup Concept heeft enkele opties in het aanbod.

Maak je gebruik van het aanbod van een van onze partners? Dan horen wij graag wat jullie ervaringen zijn.