Afvalvrij evenement

Verpakkingen op evenementen zorgen voor veel overlast en zijn slecht voor het milieu en onze gezondheid. Het gebruiken van herbruikbare materialen op jouw evenement is een belangrijke stap naar een afvalvrije toekomst.

Het lokaal bestuur werkt hiervoor samen met verschillende partners die mooie aanbiedingen hebben voor lokale handelaars, scholen of verenigingen.

Voorzie steeds duidelijke inzamelpunten en recyclage-eilanden zodat de bezoekers gemakkelijk hun afval kunnen gooien in de juiste vuilnisbak en het herbruikbaar cateringmateriaal kunnen terugbrengen voor inzameling.

Herbruikbare bekers

Sinds 15 juni 2023 is het verboden voor organisatoren om dranken te schenken in wegwerpmateriaal dat maar een keer gebruikt kan worden. Dit geldt ook voor drankverpakkingen uit karton en biologisch afbreekbare materialen.

De voorgaande 95%-regel, waarbij organisatoren moeten aantonen dat ze 95% van het afval (laten) recycleren is enkel nog van toepassing op petflessen en blikjes. De definitieve afschaffing is voorzien voor 1 januari 2025

Door het gebruik van een waarborgsysteem moet de organisator van het evenement garanderen dat minstens 90% van de bekers opnieuw ingezameld wordt voor hergebruik.

Meer info over de wetswijziging vind je hier

Evenementen van het lokaal bestuur

Elk jaar organiseert het lokaal bestuur evenementen waar Torhoutenaren kunnen genieten van een frisse pint, een lekker alcoholvrije cocktail of een warme koffie. Wanneer glas of porselein geen optie is, dan huurt het lokaal bestuur herbruikbare bekers.

Torhout werkt samen met Let's Repeat en Mirom Roeselare voor het huren van herbruikbare bekers. Deze partners werden gekozen op basis van diverse kwaliteiten, zoals duurzaamheid, sociale tewerkstelling, ecologische voetafdruk, service en prijs-kwaliteit. Deze partners hebben ook interessante aanbiedingen voor alle Torhoutse handelaars, organisaties en verenigingen.

Let's Repeat

Tijdens de duur van het raamcontract voorziet Let's Repeat voor elk evenement de geschikte bekers.

Het raamcontract staat open voor alle Torhoutse verenigingen en lokale handelaars met hoofdzetel in Torhout.

Meer informatie en een overzicht van het aanbod kan je hier vinden.

Vragen over het raamcontract? Neem contact op met de dienst ruimte.

Vraag hier je herbruikbare bekers aan

Mirom Roeselare

Ben je van plan om met jouw vereniging, school of adviesraad een feestje te bouwen in 2024? Bekijk zeker ook het aanbod herbruikbare bekers van Mirom Roeselare.

Meer informatie en een overzicht van het aanbod kan je hier vinden.

Voor welke aanbieder kies ik het best?

Elk evenement is anders, het is daarom belangrijk om je keuze goed af te stemmen op het soort evenement.

  • Organiseer je een kleine evenement en kan je zelf de bekers ophalen? Dan is bestellen bij Mirom Roeselare meestal de voordeligste optie. Voorlopig krijg je een interessante korting aangeboden door het Lokaal Bestuur Torhout en Mirom.
  • Let's Repeat voorziet zowel materiaal voor kleine als grote evenementen, en levert voor een vast bedrag op grondgebied Torhout.

Herbruikbare voedselverpakkingen

Bij het aanbieden van eten op evenementen wordt er nog te vaak wegwerpmateriaal gebruikt.

Dit materiaal kan je heel gemakkelijk vervangen door glas, porselein of metaal. Onder andere via kringverhuur -en verkoop geraak je makkelijk aan goed materiaal. Daarnaast kan je ook terecht bij (catering)bedrijven.

Wanneer werken met porselein, glas of metaal niet mogelijk is, werk je best met een stevige, herbruikbare variant uit kunststof. Onze partner Let's Repeat heeft enkele opties in het aanbod.

Maak je gebruik van het aanbod van een van onze partners? Dan horen wij graag wat jullie ervaringen zijn.