Aanleg van een geveltuin

Heb je graag meer groen in de buurt? Misschien kan een groenslinger je ook wel bekoren, of weet je de eigenaar van een onbebouwd perceel waar een tijdelijke straattuin heel mooi zou passen wel te overtuigen.

Vraag hier je geveltuin aan

Wat is een geveltuin?

Een geveltuin ontstaat wanneer langs het voetpad, onmiddellijk tegen de gevel, één of meerdere tegels worden weggenomen en er klimplanten met bloeiende vaste planten in de plaats komen.

Voordelen van een geveltuin?

Klimplanten zijn een groene verzekering voor het gezond houden van huis, straat en stad! Hieronder alvast enkele van de talloze voordelen op een rijtje:

  • Een geveltuin zuivert de stadslucht van giftige stoffen en rondwaaiend fijn stof;
  • Een geveltuin brengt kleur in de straat;
  • Een geveltuin is goed voor de biodiversiteit;
  • Een geveltuin zorgt er tegelijk voor dat huisgevels een natuurlijk isolatielaagje krijgen: ze voorkomen opwarming in de zomer en beschermen tegen afkoeling in de winter.

Voorwaarden voor de realisatie van een geveltuin?

  • Er moet een vlotte doorgang van minimum 1,20 meter blijven voor voetgangers.
  • De tuin moet aangeplant worden binnen een strook van maximum 60 cm, gemeten vanaf de voorgevel. Een uitbreiding groter dan 60 cm is mogelijk in samenspraak met de groendeskundige.

Buurtactie: vergroen je buurt!

Zijn jullie met minimum 4 bewoners van eenzelfde straat die een geveltuin willen aanleggen en voldoen jullie allen aan de voorwaarden? Neem dan snel contact op, want dan nemen wij de aanleg van de klimsteun ook voor onze rekening. Het is namelijk zo dat we reeds voorzien om voor iedere goedgekeurde aanvraag het plantvak uit te breken en plantklaar te leggen met goede teelaarde. 

Geïnteresseerd?

Voor je aan de slag kan, moet je toelating vragen via het aanvraagformulier geveltuin. Ben je zelf geen eigenaar van het gebouw? Dan moet ook de modelovereenkomst geveltuin ondertekend worden.

Neem zeker ook het reglement deel 1 eens door.