Torhoutse sterrenkindjes krijgen een naam in het sterrenregister

Ouders van kindjes die sterven binnen de 140 dagen na de bevruchting kunnen hun kindje voortaan laten registreren in het sterrenregister. Op die manier wil het lokaal bestuur de ouders en hun kinderen steunen in deze moeilijke periode. Ouders krijgen het attest mee naar huis samen met een kaartje.

Er is geen groter verdriet dan dat van een ouder die een kind verliest, ongeacht wanneer dit gebeurt. Met de sterretjesweide werd op het Stiltepark voor hen al een eigen plekje gecreëerd. Zo kunnen ouders een sterretje laten plaatsen tussen de witte rozen en de wiegende grassen. Zo'n sterretje draagt de naam van het kindje. Ze worden op vraag gemaakt, in samenwerking met het Vrij Technisch Instituut van Torhout. Ouders krijgen ook een kaartje met het gedicht 'Kom sterretje, kom' van Anna Crevits mee als aandenken. Het lokaal bestuur gaat nu een stapje verder en lanceert ook een sterrenregister.

Sterrenregister erkent stilgeboren kindjes

Het Lokaal Bestuur Torhout wil alle sterrenouders nu ook de kans geven hun stilgeboren kindje, ongeacht de leeftijd, symbolisch te erkennen via een sterrenregister en een sterretje aan te vragen op de sterrenweide. Ouders ontvangen dan een attest en een herinneringskaartje. Zo willen we hen helpen hun sterrenkindje een volwaardige plek in hun leven te geven. Juridisch zijn er geen gevolgen verbonden aan het sterrenregister, het biedt wel morele steun voor sterrenouders. Er staat geen beperking in tijd op de registratie van een sterrenkindje. Ouders kunnen ook na x-aantal jaren hun kindje nog laten registreren. Een registratie in het register is gratis, een sterretje op de begraafplaats kost 25 euro. Voortaan nodigen we alle ouders die hun sterrenkindje lieten registreren ook uit naar de geboorteboomplanting 

 

Wil je meer weten of wil je je sterrenkindje registreren? Ga naar het sterrenregister

 

Gepubliceerd op vrijdag 23 februari 2024 15.32 u.