Mobiele sociale kruidenier De Kommisje

De sociale kruidenier De Kommisje is een buurtwinkel met kwalitatieve producten aan sterk verminderde prijzen. Sinds januari '21 biedt dit een kwaliteitsvol en waardig alternatief voor de voormalige, achterhaalde voedselbankwerking.

Met een winkelpas, toegekend door het Sociaal Huis, kunnen mensen terecht bij De Kommisje, waar ze zelf hun producten kunnen uitkiezen. Er worden zowel gratis als te betalen producten aangeboden. Het maandbudget waarmee je als klant kan winkelen, is afhankelijk van jouw gezinssituatie. Een pas is minimum 1 maand en maximum 6 maand geldig. Daarna is hij verlengbaar door het Sociaal Huis.

Voor het aanbod in De Kommisje doen we beroep op verschillende samenwerkingen:

  • Voedseloverschotten van verschillende lokale handelaars
  • Samenwerking met de Colruyt
  • Voedselbank West-Vlaanderen
  • Het Brugs voedseldistributieplatform De Voedselploeg¬†
  • Voedsel vanuit het Federaal voedselhulpprogramma onder het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+)

De vaste locatie van De Kommisje opende in januari 2021 zijn deuren in de Beerstraat 24 Torhout, het voormalige ACV gebouw.

Sinds januari 2022 kom je de mobiele marktwagen van De Kommisje ook in de wijken van onze stad tegen.

De Kommisje in de Beerstraat 24 is open op:

  • dinsdag van 15 tot 18 uur.
  • vrijdag van 13 tot 16 uur.

De mobiele marktwagen van De Kommisje is aanwezig in je wijk:

  • Sint-Henricus (parking Zonstraat): elke maandag van 13 tot 15 uur.
  • Wijnendale (Kerkplein): elke donderdag van 9.30 tot 11.30 uur.

Wil je dit project graag ondersteunen? Dat kan! Heb je zelf groenten of fruit uit je moestuin of eitjes te veel, een miskoop, ongeopende verzorgingsproducten die je nooit gebruikt, en wil je hiermee graag De Kommisje ondersteunen? Stuur dan een mail naar dekommisje@torhout.be of bel 050 22 12 33. Opgelet: bereide gerechten kunnen we enkel accepteren van ondernemingen die gekend zijn bij het voedselagentschap (FAVV). Daardoor kunnen we zelf bereide gerechten van particulieren helaas niet accepteren.

Wil je als vrijwilliger aan de slag gaan bij De Kommisje? Stuur dan een mail naar vrijwilligers@torhout.be

Dit project werd mogelijk gemaakt door de bemoedigende subsidiering van Foodloose en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELDPO). Europa investeert zo mee in zijn platteland. 

Voor wie?

De Kommisje is er voor elke inwoner van Torhout met financiële moeilijkheden. Je kan enkel bij De Kommisje terecht nadat je door het Sociaal Huis wordt doorverwezen. Een maatschappelijk werker van het Sociaal Huis onderzoekt je financiële situatie, en kijkt of je in aanmerking komt voor een winkelpas of crisispas.