Mobiele sociale kruidenier 'De Kommisje'

De Mobiele Sociale Kruidenier is een buurtwinkel met kwalitatieve producten aan sterk verminderde prijzen. Sinds januari '21 biedt dit een kwaliteitsvol en waardig alternatief voor de voormalige, achterhaalde voedselbankwerking.

Mensen met financiële moeilijkheden kunnen in het Sociaal Huis een winkelpas aanvragen. Met deze winkelpas kunnen mensen terecht in de Mobiele Sociale kruidenier, waar ze zelf hun producten kunnen uitkiezen. Er worden zowel gratis als te betalen producten aangeboden (beiden gelimiteerd per maand). 

Het aanbod wordt samengesteld uit lokale voedseloverschotten, FEAD-producten (Europa), bedeling voedselbank West-Vlaanderen (Kuurne) en aangekochte producten.

Sinds begin 2021 begon de Mobiele Sociale Kruidenier aan zijn gefaseerde opstart. De vaste locatie van de Mobiele Sociale Kruidenier opende in januari 2021 zijn deuren in de Beerstraat 24 Torhout, het voormalige ACV gebouw.

We hopen na de zomer ook met het mobiele luik aan de slag te gaan: er werd een marktwagen aangekocht, waarmee we ook in de wijken van onze stad aanwezig zullen zijn.

Wil je dit project graag ondersteunen? Dat kan:

- Heb je zelf groenten of fruit uit je moestuin of eitjes te veel, een miskoop, ongeopende verzorgingsproducten die je nooit gebruikt, en wil je hiermee graag De Kommisje ondersteunen? Stuur dan een mail naar dekommisje@torhout.be of bel 050 22 12 33.

OPGELET: bereide gerechten kunnen we enkel accepteren van ondernemingen die gekend zijn bij het voedselagentschap (FAVV). Daardoor kunnen we zelf bereide gerechten van particulieren helaas niet accepteren.

- Wil je als vrijwilliger aan de slag gaan bij De Kommisje? Stuur dan een mail naar vrijwilligers@torhout.be

Dit project werd mogelijk gemaakt door de bemoedigende subsidiering door Foodloose en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELDPO). Europa investeert zo mee in zijn platteland. 

Voor wie?

'De Kommisje' vind je in de Beerstraat 24 en is open op:

- dinsdag van 15u - 18u

- vrijdag van 13u - 16u

Je kan enkel bij De Kommisje terecht nadat je door het Sociaal Huis wordt doorverwezen. Een maatschappelijk werker van het Sociaal Huis onderzoekt je financiële situatie, en kijkt of je in aanmerking komt voor een winkelpas of crisispas.

Het maandbudget waarmee je als klant kan winkelen, is afhankelijk van jouw gezinssituatie. Een pas is minimum 1 maand en maximum 6 maand geldig. Daarna is hij verlengbaar door het Sociaal Huis.