Zorgorganisatie Motena neemt externe poetsdienst van OCMW Torhout over

Sinds jaar en dag organiseert het OCMW Torhout poetshulp aan huis. Het organiseren hiervan brengt steeds meer uitdagingen met zich mee: meerdere dienstenchequesbedrijven zijn lokaal actief, het is arbeidsintensief, er zijn oplopende kosten…

Daarom ging het Lokaal Bestuur Torhout op zoek naar een partner met de nodige deskundigheid ter zake om de externe poetsdienst over te nemen zodat een kwaliteitsvolle dienstverlening aan de burger verder verzekerd kan worden. Zo kwam het lokaal bestuur bij de zorgorganisatie Motena terecht.

Vroeger was de organisatie van een externe poetsdienst een van de taken van een OCMW. Ondertussen is deze vorm van dienstverlening grondig veranderd en zijn er in Torhout intussen al meerdere gespecialiseerde dienstenchequesbedrijven actief.

"Onze poetsdienst aan huis is een relatief kleine dienst. We waren al een tijdje op zoek naar een structurele oplossing voor de uitdagingen die zich stelden. Met Motena hebben we een stevige partner gevonden die een kwaliteitsvolle dienstverlening ten aanzien van onze klanten kan blijven garanderen en het beheer kan overnemen. Om alles in goede banen te leiden blijft het Lokaal Bestuur Torhout wel partner", stelt Joost Cuvelier, schepen van ouderenzorg.

Schepen van sociale zaken, Paul Dieryckx, vult aan: "Tijdens onze zoektocht naar een partner werd duidelijk dat Motena al heel wat ervaring heeft. Motena is een publieke actor gegroeid vanuit OCMW Roeselare en daardoor het best geplaatst om de dienstverlening aan de burger en de zorg voor het over te nemen poetspersoneel verder te zetten. Vanaf 1 juni 2022 gaat de samenwerking met Motena officieel van start. Er werd reeds een warme overdracht en uitleg voorzien aan het huidige personeel en ook de klanten werden geïnformeerd."

OCMW Torhout heeft momenteel een 8-tal poetsdames die bij ongeveer 80 klanten aan huis gaan poetsen. De poetsdames zullen onder dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden kunnen blijven werken bij Motena. Ook voor de klanten verandert er niets. Motena werkt namelijk ook met het fiscaalvriendelijke systeem van de dienstencheques.

Motena omvat onder meer 4 woonzorgcentra, 4 dienstencentra, de kinderopvanginitiatieven van KIDZ, het therapeutisch zorgpunt N en de thuiszorgdiensten van Kotee. De poetsdienst van Torhout wordt opgenomen in de werking van de thuiszorgdiensten van Kotee. Naast Houthulst is Torhout de tweede gemeente die een samenwerking met Kotee aangaat. Motena maakt zich sterk om met Kotee groei mogelijk te maken en het verlies die het lokaal bestuur nu aanhaalt, op termijn weg te werken. Mensen blijven namelijk steeds langer thuis wonen en de vraag naar poetshulp blijft stijgen.

Gepubliceerd op dinsdag 29 maart 2022 8.12 u.