Woonzorgcentrum Sint-Augustinus behaalt Smiley voor goede hygiëne

Na een externe audit door Foodcheck NV uit Roeselare, behaalt het keukenteam van woonzorgcentrum Sint-Augustinus een Smiley voor de goede hygiëne. De audit werd dit najaar uitgevoerd op vraag van het woonzorgcentrum zelf. Deze erkenning is een pluim voor de inzet van het hele team.

Tijdens de vaste controles van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de Voedselketen (FAVV) krijgt het keukenteam steevast een 'zeer goed' als score op vlak van hygiëne. Dat het keukenteam van woonzorgcentrum Sint-Augustinus geen uitdaging schuwt, blijkt nu ook uit het goede rapport dat het krijgt van Foodcheck NV uit Roeselare. Dat bedrijf voerde op 23 oktober een audit uit op vraag van het woonzorgcentrum zelf. Zo wil het team de werking en de kwaliteit die ze bieden steeds verbeteren. 

Team van 24

Het keukenteam van het woonzorgcentrum voedt dagelijks heel wat monden. Niet enkel de bewoners van het woonzorgcentrum en Dagverzorgingscentrum De Oase krijgen er hun verse maaltijd, ook personeelsleden van het lokaal bestuur en senioren die in gezelschap willen eten kunnen een lekkere dagschotel krijgen. Daarbij komt nog dat heel wat zorgbehoevenden een maaltijd aan huis geleverd krijgen. Zoveel maaltijden vraagt een heus team, het keukenteam telt dan ook 24 mensen.

"Deze Smiley is een kroon op het werk van het hele team na maanden van voorbereiding, opleiding en het op punt zetten van de procedures", vertelt chef-kok Laurent Depauw. Zonder de enthousiaste medewerking van de teamleden was dit onmogelijk. Deze Smiley bezorgt het hele team nu letterlijk en figuurlijk een grote glimlach.

Certificaat voor drie jaar

De smiley is een zelfklever die aantoont dat je beschikt over een geloofwaardig, gevalideerd en gecertificeerd autocontrolesysteem. Enkel bedrijven die levensmiddelen rechtstreeks aan de consument leveren (B2C) kunnen het label behalen. Elke smiley draagt een uniek identificatienummer. Het certificaat is drie jaar geldig. Natuurlijk krijgt een bedrijf de smiley niet zomaar. Je moet daarvoor voldoen aan een aantal vereisten.

Nadruk op een goede autocontrole

Foodcheck NV ging grondig na in welke mate de producten in alle stadia van de productie, verwerking en distributie voldoen aan de wettelijke voorschriften op het vlak van:

  • voedselveiligheid
  • kwaliteit van de producten
  • traceerbaarheid
  • meldingsplicht

Zo beheersen we alle mogelijke gevaren die kunnen voorkomen in het hele productie-, verwerkings- en distributieproces. De invoering en toepassing van een autocontrolesysteem is een wettelijke verplichting.

Gepubliceerd op dinsdag 28 november 2023 9.10 u.