We dagen je uit: ga voor 30% minder restafval!

Met het project 30% minder dagen we je de komende maanden uit om minder restafval te produceren. Want ja: het is nodig, het kan en het is heel eenvoudig!

Restafvalzakanalyse

Uit een recente analyse van de afvalzak blijkt dat er onder meer nog ongeveer 24% aan recycleerbaar materiaal inzit (bijvoorbeeld plastic verpakkingen, oude kledij en schoenen,…). Maar ook voedsel, zoals brood, en ongeopende verpakkingen maken voor 19% deel uit van de zak. Jammer van al die verloren grondstoffen en het weggesmeten geld.

En dat weet ook de Vlaamse overheid, het streefcijfer dat Torhout tegen 2022 moet bereiken ligt ruim 20% lager dan het huidige restafvalcijfer.

Verander je gewoontes!

Maar het kan dus, want de verandering zit in de kleine dagdagelijkse gewoonten van de gezinnen. Wie koopt en kookt er al eens niet te veel? Of wie gooit er ook al eens een kapotte t-shirt of sok in de vuilnisbak of zijn lege diepvrieszakken in de restafvalzak?

Torhout nam daarom in samenwerking met MIROM Roeselare het initiatief voor de 30% minder campagne. Met eenvoudige tips en acties dagen we jullie uit om de komende maanden beter te sorteren, minder voedsel weg te gooien en wie nog een stapje verder wil gaan, ook om afval te voorkomen.

Hoe werkt het?

Maak met je gezin, vereniging, school of buurtcomité op https://30procentminder.be/ een account aan, ontdek welke acties jij kan doen en ontdek wat de impact is op je restafvalzak. Met de acties spaar je niet alleen afvalzakken uit, maar verzamel je ook punten. Deze punten kan je in de webshop omruilen voor producten of wedstrijdbiljetten waarmee je op het einde van de campagne kans maakt op een elektrische fiets!

De campagne start op 19 april en loopt tot 13 december.

Ontdek hier hoe jij je restafval kan verminderen

Gepubliceerd op dinsdag 13 april 2021 13 u.