Vernieuwde mountainbikeroute 'Karel van Wijnendale'

De Sport Vlaanderen mountainbikeroute 'de Vlaamsche Leeuwen' bestaat uit twee lussen. De Torhoutse lus 'Karel Van Wijnendale' werd vernieuwd.

De Sport Vlaanderen mountainbike route 'de Vlaamsche Leeuwen', bestaat uit een Ichtegemse lus 'Richard Depoortere' van 35 km, en een Torhoutse lus 'Karel van Wijnendale' van 31 km. De route bestaat ondertussen meer dan 20 jaar en heel wat mountainbikers fietsten regelmatig deze mooie route.

De coronapandemie zorgde ervoor dat nóg meer mensen deze route ontdekten en dankzij de populariteit kregen we regelmatig feedback via sociale media en via de website van Sport Vlaanderen.

Problemen ter hoogte van Voetweg 21

Ter hoogte van de Voetweg 21 in Wijnendale werden er zowel door bezoekers als door de eigenaars van deze wegel regelmatig problemen gemeld. De voetweg loopt langs een manege waar jonge toppaarden worden opgeleid. De toegenomen passage van fietsers en wandelaars zorgde voor onrust bij de dieren. Uit bezorgdheid werd de toegang tot de voetweg versmald, maar was het dan weer onaangenaam voor de fietsers.

Binnenkort starten we met de opmaak van een trage wegen beleidsplan voor de regio van Wijnendale waarbij we op zoek gaan naar mogelijkheden om trage wegen te ontsluiten, te ontwikkelen of alternatieven te zoeken waar nu knelpunten zijn. In de komende twee jaar zal daar werk van gemaakt worden.

Alternatief traject

In afwachting van het trage wegen traject stippelde de peter van de mountainbikeroute, Daniël Lansens, een alternatief traject uit dat loopt over de gemeente Ichtegem en Aartrijke. Starten en aankomen doe je nog steeds aan het Sportcentrum Benny Vansteelant.

Het Lokaal Bestuur Torhout is dankbaar dat zowel de gemeente Ichtegem en Zedelgem, als eigenaars van het stukje private landbouwweg tussen de Ichtegemstraat en de Processieweg, bereid waren om deze omleiding toe te staan voor een periode van twee jaar. Landbouwer Vandenbroucke vraagt aan de fietsers om de voorrang van landbouwvoertuigen en landbouwactiviteiten steeds te respecteren op dit prachtig stukje private weg. Het pad is enkel toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Ruiters zijn niet toegelaten.

De nieuwe verbinding tussen provinciedomein d'Aertrycke en de Groene 62 is een uitgelezen kans om nog stukje onverharde weg toe te voegen aan de mountainbikeroute. De provinciale domeinverantwoordelijke gaf zijn toestemming om deze prachtige passage te realiseren.

Sport Vlaanderen leverde de nieuwe bewegwijzering en ook op hun website vind je ondertussen de nieuwe route. Je kan er ook de gpx-coördinaten kan downloaden. Binnenkort worden ook de startborden van Ichtegem en Torhout vernieuwd zodat je ook daar het correcte traject van de route kan bekijken.

Resultaat van een intense samenwerking

Deze realisatie is een mooi voorbeeld van intense samenwerking tussen heel wat partijen. Daniël Lansens, die ondertussen meer dan 20 jaar vrijwillige peter is van deze route droomt er ondertussen luidop van om samen met de sportdienst een bijkomende lus te realiseren en zo verbinding te maken met mountainbikeroutes van Zedelgem, Oostkamp of Wingene.

Gepubliceerd op maandag 9 mei 2022 13 u.