Update 15 juli, beslissingen Nationale Veiligheidsraad

De Nationale Veiligheidsraad zou normaal vandaag beslissen over de versoepelingen die vanaf 1 augustus kunnen ingaan (fase 5), maar omdat het aantal besmettingen de laatste dagen opnieuw oploopt in ons land is die beslissing uitgesteld naar 23 juli. Voorlopig veranderen de maatregelen dus niet.

Beslissingen over versoepelingen vanaf 1 augustus uitgesteld

De beslissing of we vanaf 1 augustus fase 5 ingaan wordt uitgesteld tot de volgende Veiligheidsraad op donderdag 23 juli. Het reproductiegetal (=hoeveel mensen worden besmet door 1 besmette persoon) zit momenteel boven de 1. De premier benadrukt dat dat niet goed is. De situatie mag zeker niet erger worden. Indien de trend zich voortzet zullen we op 1 augustus niet naar fase 5 gaan.

Mondmaskerverplichting wordt herhaald

De veiligheidsraad herhaalt nogmaals de mondmaskerverplichting. Mondmaskers zijn sinds zaterdag 11 juli verplicht in winkels, bioscopen, theaters, gebedshuizen, auditoria, casino's, bibliotheken. Er wordt ook benadrukt dat de locaties nog kunnen uitbreiden als dat nodig zou blijken. 

De gouden regels blijven van kracht

Naast het dragen van een mondmasker wordt ook het belang van de 6 gouden regels nogmaals benadrukt.

  • Was regelmatig je handen, geef geen handen of kussen;
  • Stimuleer activiteiten in de buitenlucht;
  • Besteed speciale aandacht aan kwetsbare groepen;
  • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand;
  • Beperk je contacten tot 15 personen per week;
  • Beperk de omvang van je bijeenkomsten tot 15 personen.

Kleurcodes reizen

Over het systeem met kleurcodes voor niet-essentiële reizen zegt de premier dat het belangrijk is dat iedereen de regels volgt, niet alleen voor de terugkeer, maar ook op reis zelf. Blijf ook in het buitenland de nodige voorzorgen nemen.

Gepubliceerd op woensdag 15 juli 2020 13.30 u.