Update 15 april, coronamaatregelen, verlenging tot 3 mei

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan worden verlengd. Dit t.e.m. 3 mei.

Bijkomend werd beslist dat doe-het-zelfwinkels en tuincentra opnieuw zullen kunnen openen, onder dezelfde voorwaarden als voedingswinkels. De veiligheidsafstanden zullen moeten worden gerespecteerd.

Bijkomend besliste de Nationale Veiligheidsraad dat bewoners van residentiële voorzieningen bezoek mogen krijgen van een vooraf aangeduid persoon.We zien als lokaal bestuur in de huidige omstandigheden, met 12 positief geteste bewoners, niet in hoe we bezoek kunnen organiseren in Woonzorgcentrum Sint-Augustinus zonder de gezondheid van al onze bewoners en personeel in het gedrang te brengen. Veiligheid primeert. Meer info volgt.

De basisregels blijven ongewijzigd tot en met 3 mei en moeten absoluut worden opgevolgd. De ordediensten zullen daar blijven op toezien. 

Volgende week wordt er een nieuwe Nationale Veiligheidsraad georganiseerd.

Op korte termijn zal de Nationale Veiligheidsraad zich uitspreken over onder meer over de juiste timing en de voorwaarden voor de geleidelijke heropening van de winkels en horecazaken, maar ook over de aanpak van scholen, stages, jeugdbewegingen en reizen. Het staat al vast dat er vóór eind augustus geen massa-evenementen zoals festivals kunnen worden georganiseerd.

Wat de bedrijfswereld betreft, blijven de huidige regels van toepassing totdat de protocollen per sector kunnen worden bekrachtigd. Het doel van deze protocollen is om de bedrijven in staat te stellen hun normale activiteiten zo snel mogelijk te hervatten en tegelijkertijd adequate werkomstandigheden voor hun werknemers te garanderen, aangepast aan de situatie. Telewerken moet nog enige tijd de voorkeur blijven krijgen.

Voor de het volledig overzicht van veelgestelde vragen verwijzen we door naar https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs/

Gepubliceerd op woensdag 15 april 2020 21.41 u.