Update - Wat na een buitenlandse reis?

Heel wat mensen komen in deze periode terug thuis van een buitenlandse reis. Deze zomer was die voor iedereen minder zorgeloos dan anders en daar zat Covid-19 voor veel tussen.

Ging je op reis in een land of regio die als rode zone staat ingekleurd, dan hangen daar bij terugkeer enkele consequenties aan vast. Zo ga je bij aankomst thuis meteen verplicht in quarantaine voor veertien dagen en moet je je laten testen op eventuele besmetting met corona.

Procedure om een Covid-19 test te laten nemen.

Neem eerst contact met je huisarts, die zal je op de juiste manier en met de beste zorgen verder doorverwijzen naar de juiste instanties. Ga als inwoner van onze stad dus niet rechtstreeks naar een triagepost.

  • Alle personen met symptomen moeten getest worden
  • Alle personen die terugkeren van een vakantie in een rode zone moeten verplicht getest worden.
  • Voor personen die terugkeren van een vakantie in een oranje zone wordt het afnemen van een test aanbevolen.
  • Alle personen die nauw contact (langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter) hebben gehad met een persoon die positief getest is, kunnen getest worden. Heb je geen nauw contact gehad? Dan is het dus niet nodig om je te laten testen.

Wat als je nauw contact had met iemand die positief getest is en zelf geen symptomen hebt?

  • Het is belangrijk dat je jezelf 14 dagen in isolatie plaatst.
  • Onmiddellijk na het vaststellen van het contact wordt een test uitgevoerd.
  • In overleg met de arts kan een tweede test uitgevoerd worden als de eerste test binnen 7 dagen na het contact is uitgevoerd. Er moeten minstens 5 dagen tussen de twee tests zitten. Deze tweede test kan dus minimum 9 dagen na het laatste contact uitgevoerd worden.
  • Als de tweede test negatief is, mag de isolatie na 10 dagen worden opgeheven.
  • Is het resultaat van één van de twee tests positief? Dan begint het contactonderzoek en moet je gedurende 7 dagen in thuisisolatie blijven.

Ga je naar een buitenlandse bestemming?

Raadpleeg vooraf zeker de maatregelen op www.diplomatie.belgium.be . Heel wat bestemmingen leggen bepaalde regels op voor inwoners van België. Alle info via: https://www.torhout.be/op-reis-in-coronatijd

Info:

https://diplomatie.belgium.be/nl 
www.info-coronavirus.be/nl/testen

 

Gepubliceerd op vrijdag 21 augustus 2020 12 u.