Tussenkomst in de buitenschoolse kinderopvang voor gezinnen met financiële moeilijkheden

Het lokale pasje Sociaal Tarief, waarmee gezinnen met financiële moeilijkheden onder andere korting krijgen voor Torhoutse buitenschoolse kinderopvang, wordt vanaf 1 september 2023 volledig vervangen door de UiTPAS.

De UiTPAS is enkel van toepassing voor vrijetijdsactiviteiten pur sang. De tussenkomst buitenschoolse kinderopvang kan hier niet aan gekoppeld worden, maar het lokaal bestuur laat de gezinnen die vandaag een beroep doen op deze tussenkomst niet in de kou en zorgt voor een alternatief.

Overstap naar UiTPAS

Met het lokale pasje Sociaal Tarief kunnen gezinnen met financiële moeilijkheden al enkele jaren 75% korting krijgen op activiteiten, inschrijvingsgeld, lidgeld… bij zowel de diensten van het Lokaal Bestuur Torhout, als bij alle erkende verenigingen. Ook bij alle (stedelijke en niet-stedelijke) buitenschoolse kinderopvanginitiatieven in Torhout krijgen gezinnen met een sociaal pasje 75% korting op hun factuur.

In januari 2023 gaf het Lokaal Bestuur Torhout - samen met de regio Brugge - het startschot van de UiTPAS. De UiTPAS is een vrijetijdspas waarmee je voordelig aan tal van cultuur-, sport-, en jeugdactiviteiten kan deelnemen.

Voor mensen met een laag inkomen of met een bepaald statuut (zoals verhoogde tegemoetkoming) is er een UiTPAS aan kansentarief. Met deze pas krijg je sinds januari 2023 80% korting op alle inschrijvingen voor activiteiten en kampen georganiseerd door de lokale besturen in de regio. Vanaf 1 september 2023 ook bij alle erkende verenigingen. Zo vervangt de UiTPAS aan kansentarief gefaseerd het pasje Sociaal Tarief. Vanaf september 2023 kan het pasje Sociaal Tarief dan ook niet meer gebruikt worden.

Tussenkomst buitenschoolse kinderopvang

Met de UiTPAS zijn we gebonden aan enkele regionale spelregels. Een UiTPAS aan kansentarief kan niet gebruikt worden voor een tussenkomst buitenschoolse kinderopvang. Het toepassingsgebied beperkt zich hier immers tot vrijetijdsactiviteiten.

Vandaag genieten een 166-tal kinderen van deze tussenkomst buitenschoolse kinderopvang. We willen deze kinderen niet in de kou laten staan. Daarom gingen we op zoek naar een waardig alternatief, zodat minstens dezelfde gezinnen een beroep kunnen blijven doen op deze tussenkomst en het financiële dus geen drempel hoeft te worden om kinderen al dan niet naar de buitenschoolse kinderopvang te sturen.

De gezinnen die vandaag genieten van dit kortingstarief via hun sociaal pasje, moeten bij voorkeur voor 1 september 2023 langsgaan bij het Sociaal Huis om hun recht op deze tussenkomst buitenschoolse kinderopvang te onderzoeken. Dit recht zal jaarlijks opnieuw onderzocht worden. Na de beslissing van het bijzonder comité van de sociale dienst (BCSD) zullen de gezinnen die voldoen aan de voorwaarden kunnen genieten van een tussenkomst van 80% op hun facturen buitenschoolse kinderopvang, net zoals het kortingstarief van de UiTPAS aan kansentarief.

Gepubliceerd op dinsdag 23 mei 2023 9.03 u.