Torhoutse hinderpremie voor ondernemingen

Met het oog op de stadskernvernieuwing, gaf de gemeenteraad van 25 mei groen licht voor het invoeren van een Torhoutse hinderpremie.

Lokale ondernemingen, die in de hinderzones liggen van de stadskernvernieuwing, hebben zo recht op een eenmalige premie van 1.000 euro bovenop de Vlaamse hinderpremie van 2.000 euro.

Extra premie

De stadskernvernieuwing zal ongetwijfeld impact hebben op de lokale ondernemers. Daarom voert het Lokaal Bestuur Torhout een eigen hinderpremie in. Deze premie wordt gelanceerd naar aanleiding van de opstart wegenwerken in de stadskern, maar geldt ook voor andere werven.

Ondernemers die minimum 30 dagen in de hinderzones van de werken liggen, zullen op deze manier eenmalig aanspraak kunnen maken op een vast bedrag van 1.000 euro per vestiging. Dit bovenop de Vlaamse hinderpremie van 2.000 euro.

Voorwaarden

De Torhoutse hinderpremie volgt de voorwaarden van de Vlaamse hinderpremie. Zo mag de onderneming maximum 9 werknemer in dienst hebben, moet de onderneming met vaste openingsuren werken en moet er ernstige hinder zijn door wegenwerken. Dit wil zeggen dat de rijbaan geheel of gedeeltelijk afgesloten wordt, dat de werken een oppervlakte hebben van meer dan 50 m² en dat de werken minstens 30 opeenvolgende dagen duren.

Detailhandel, horeca en diensten waarvoor persoonlijk en direct contact met klanten vereist is en die dus niet kunnen worden uitgeoefend op verplaatsing hebben recht op deze premie.

De hinderpremie moet aangevraagd worden in het kwartaal voorafgaand aan de periode waarin de onderneming in de werfzone van riolering- en wegenwerken valt. De ondernemingen die in de hinderzone vallen, worden minimum 3 maand op voorhand op de hoogte gebracht van de werken en van de aanvraagprocedure.

Gepubliceerd op dinsdag 26 mei 2020 9 u.