Torhout lanceert innovatief klimaatproject

De Provincie West-Vlaanderen lanceerde in 2018 een projectoproep voor de ondersteuning van lokale klimaatprojecten. Het Lokaal Bestuur Torhout tekende hiervoor in en ging ten slotte in zee met CoopStroom om dit project te realiseren.

Beide partners willen samen een innovatief klimaatproject op poten zetten waarbij coöperatieve groene stroom gekoppeld wordt aan deelmobiliteit.

Concreet gaan het lokaal bestuur en CoopStroom zonnepanelen plaatsen op daken van openbare gebouwen. De stroom die hieruit voortvloeit, zal gebruikt worden om de elektrische deelvoertuigen op te laden.

In eerste instantie zal er met co√∂peratieve middelen van en door CoopStroom een zonnepaneelinstallatie geplaatst worden op het dak van de bibliotheek. Deze installatie zal één elektrische stadswagen voeden, de overige opgewekte groene stroom wordt optimaal verbruikt in de bibliotheek zelf.

Daarnaast voorziet het lokaal bestuur met eigen middelen een grotere installatie op het dak van het stadskantoor. Hieraan zullen twee elektrische deelvoertuigen verbonden worden.

De gemeenteraad van 22 juni besliste om de elektrische deelvoertuigen een voorbehouden parkeerplaats toe te kennen, één parkeerplaats op de parking van de bibliotheek en twee parkeerplaatsen aan het stadskantoor. Deze plaatsen zullen herkenbaar gemaakt worden door middel van signalisatie. Om de deelvoertuigen op te laden zal CoopStroom op de parkeerplaatsen van beide locaties elektrische laadpalen voorzien.

Benieuwd hoe het deelsysteem van CoopStroom werkt?

  • Surf naar www.coopstroom.be.
  • Kom naar de infosessie op dinsdag 7 juli om 19.30 uur in de congreszaal van CC De Brouckere. Door de coronamaatregelen kunnen we maximum 30 deelnemers toelaten tot de infosessie. Inschrijven is verplicht en kan via autodelen@coopstroom.be. Kan je er niet live bij zijn? Volg dan de infosessie via livestream op de Facebookpagina van CoopStroom.
  • Op donderdag 17 september wordt er een inspiratieavond duurzame mobiliteit georganiseerd in samenwerking met DATS24/Colruyt Group, Fluvius en Coopstroom. Na een informatief gedeelte, kan je de elektrische fietsen en deelwagens bekijken en testen. Meer info over de inspiratieavond volgt.
Gepubliceerd op dinsdag 23 juni 2020 8 u.