Skaters tekenen zelf plan voor nieuw skatepark

Het Lokaal Bestuur Torhout investeert dit jaar in een nieuw skatepark en trekt daar 80.000 euro voor uit. Om tot het ideale ontwerp te komen, gaat het lokaal bestuur samen met jongeren aan de slag.

De locatie van het nieuwe skatepark - naast het zwembad - blijft behouden maar de site wordt grondig onder handen genomen. Er werd geopteerd voor een betonnen skatepark. Betonnen skateparken zijn zeer duurzaam, er is minder lawaaihinder én de ontwerpers kunnen er zeer creatief mee aan de slag.

Participatief traject

Om tot een ontwerp te komen startte de jeugddienst samen met de jongeren en schepen van jeugd Lieselotte Denolf een participatief traject op. Hiervoor ging het lokaal bestuur ten rade bij de Torhoutse skaters en bikers. Zij maakten zelf een ontwerp op waarin iedereen zijn goesting kan vinden. Het ontwerp vormt mee de basis voor het technische bestek dat werd voorgelegd op de gemeenteraad.

Het participatietraject werd afgetrapt met een bezoek aan verschillende skateparken in de wijde omgeving van Torhout. Inspiratie werd onder meer gezocht bij 't Zwevepark in Zwevezele, Trax in Roeselare en de skateparken in Izegem en Waregem. Na ideeën te hebben verzameld en de voor- en nadelen van bepaalde ontwerpen te hebben bekeken, volgde het ontwerp. Het ontwerp werd volledig door de skaters uitgewerkt.

Nu krijgen verschillende gespecialiseerde firma's de kans om dit ontwerp verder uit te werken en te verfijnen. Ze kunnen verbeteringen voorstellen, maar het ontwerp blijft de basis. Daarnaast mag elke firma ook één onwerp indienen waarbij ze van nul beginnen om hun creativiteit de vrije loop te laten gaan. Uiteindelijk zal samen met de skaters het beste ontwerp gekozen worden.

Timing

Door de huidige coronacrisis liep het traject wat vertraging op, al hoopt de jeugddienst de werken zo snel mogelijk op te starten.

De timing van de bouw van het nieuwe skatepark is afhankelijk van de aannemer die gekozen wordt. Het lokaal bestuur hoopt eind 2020 of begin 2021 een grote opening te kunnen organiseren, maar dit is uiteraard afhankelijk van externe factoren zoals de coronacrisis en de aannemer.

Gepubliceerd op dinsdag 26 mei 2020 9 u.