Schot in de Roos: ontdek ruim 600 jaar Sint-Sebastiaansgilde van 24 april tot en met 11 september

Het Kasteel Ravenhof in het Park Ravenhof staat van zondag 24 april tot en met zondag 11 september volledig in het teken van boogschieten. De oudste vereniging van de stad, de koninklijke handbooggilde Sint-Sebastiaan, houdt er dan hun tentoonstelling 'Schot in de roos'.

Samen met het lokaal bestuur organiseert de koninklijke handbooggilde Sint-Sebastiaan van zondag 24 april tot en met zondag 11 september een innovatieve en interactieve tentoonstelling rond het schutterswezen. Ook Vlaanderen ziet het potentieel van deze samenwerking. Dankzij de steun van Vlaamse subsidies werd deze tentoonstelling namelijk mogelijk gemaakt.

De grote sterkte van deze tentoonstelling is het breed uitgebouwde lokale en regionale partnerschap. De tentoonstelling was enkel mogelijk dankzij de grote betrokkenheid van de leden van de gilde. Bovendien is er in de tentoonstelling enorm veel aandacht besteed aan jeugd en inclusie. Zo werd er niet enkel voor traditionele, maar ook voor vernieuwende instrumenten gekozen zoals virtual reality. Daardoor kan dit project echt een voorbeeld vormen voor andere schuttersgilden en erfgoedverenigingen in Vlaanderen.

Dat het een schot in de roos wordt, dat staat vast. Je komt als bezoeker meer te weten over de geschiedenis van de schutters en de schuttersfamilies in een uitgetekend parcours én je kan daarnaast ook aan de slag gaan met virtual reality. Hiervoor werd een samenwerking met het VTI van Torhout opgestart waar leerlingen mee de virtual reality-spelen ontwierpen. Dat alles wordt nog wat aangescherpt met nieuw werk van stadsdichter Joris Denoo.

Liefhebber van cartoons? Bewonder tijdens de tentoonstelling verschillende werken van internationaal gerenommeerde cartoonisten in Park Ravenhof. Deze werken, gemaakt door laureaten van de cartoonwedstrijd onder leiding van Luc Descheemaeker (O’Sekoer), kaderen in het thema van de schutterij. Een jury - bestaande uit voorzitter Bart Naeyaert, Simon Bruneel, Jan D’Hondt, Luc Descheemaeker, Jan Moeyaert, Gilbert Dekoninck en Koen Vande Caveye - beoordeelde midden maart de inzendingen.

Het campagnebeeld van de tentoonstelling is een mix van het verleden (beeld van de Heilige Sint-Sebastiaan) en het heden (virtual reality). Het beeld is van de hand van Jan D'Hondt, bekend van Ateljé D en naast tentoonstellingbouwer ook een bekend fotograaf.

Openingsuren

  • De tentoonstelling is open op woensdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.30 uur.
  • In juli en augustus is de tentoonstelling open van woensdag tot zondag van 13.30 tot 17.30 uur.
  • Bezoek de Schuttersbar van 24 april tot en met 30 juni (op woensdag, zaterdag, zondag open vanaf 13.30 uur op donderdag en vrijdag vanaf 16 uur).

Wil je meer weten over de tentoonstelling?

Surf naar www.visittorhout.be of volg ons Facebookevenement.

Een groepsbezoek vastleggen?

Neem contact op met het Vrijetijdshuis via vrijetijdshuis@torhout.be of 050 22 07 70.

Gepubliceerd op maandag 4 april 2022 10.40 u.