Scenario 1: co-work

Word ondernemer en creëer ruimte waar andere Torhoutse ondernemers zichzelf en hun activiteiten kunnen ontplooien.

Ondernemers, freelancers en start-ups vinden hun kantoorruimte op de verdieping van de Villa en vergaderruimte in een historische setting. Naast ruimte delen zij ook kennis en expertise. De hoge historische zolderruimtes worden omgevormd tot een open werkplek en eventruimte voor lezingen, workshops en recepties. Met een eigen bar op de gelijkvloerse verdieping én het meest idyllische terras van Torhout wordt de Villa the place to be voor een hapje en een drankje. De graven van Vlaanderen wisten al dat dit een uitstekende uitvalsbasis was om de bloeiende markt en het centrum te bezoeken.

Beperkte structurele ingrepen en een pragmatische aanpak van de restauratie maken het mogelijk om van het voormalige woonhuis een actieve en ondernemende werkplek te maken.

Inzichten ontwikkeling

  • Dit scenario vertrekt vanuit behoud van de villa met respect voor het erfgoed.
  • Hedendaagse comfortnormen kunnen dan ook in beperkte mate doorgevoerd worden:
    • Restauratie en isolatie van het dak is mogelijk
    • Daklichten worden geplaatst aan de minder zichtbare dakvlakken
    • Schrijnwerk kan vervangen worden naar origineel model
  • Het gebouw vraagt om een inrichting op maat van (en met respect voor) het erfgoed. Als we kijken naar de horecawerking, is het niet mogelijk om hier een high-end keukeninrichting te voorzien (zoals bij een sterrenrestaurant), wél een koffiebar met lunchmogelijkheden.
  • De uitstekende ligging kan voor samenwerkingen zorgen met culturele ondernemers (CC), jonge starters (scholencampus), horeca (historische kern)…

De site zou absoluut het mooiste, meest ondernemende terras van Torhout kunnen worden. Een villa met de juiste schaal voor mensen met ondernemerszin om hier een eigen verhaal te schrijven.

Bekijk hier de foto's van de site.