Project fietsverbinding brug Korenbloemstraat

Huidige werken

Heel wat fietsers gebruiken de brug tussen de Korenbloemstraat en de Bergenstraat (Oostkamp) om de E403 te kruisen. Om alle weggebruikers er meer veiligheid en overzicht te geven, wordt de brugovergang over de E403 tussen de Korenbloemstraat en de Bergenstraat heringericht (zie ontwerp op foto).

Na de werken zal het fietspad gescheiden zijn van het autoverkeer. Het brugdek en de taluds van de brughelling worden daarvoor aangepast. 

 • De taluds van de brughelling worden steiler gemaakt en verstevigd zodat er ruimte ontstaat voor de aanleg van een verhoogd fietspad aan beide kanten van de rijweg.
 • Op het brugdek wordt de strook tussen de leuning en de rijbaan aan beide kanten verbreed en verhoogd en aangelegd als fietspad.
 • De fietspaden worden in asfalt aangelegd. 
 • Op de aanloop naar de brug komen fietssuggestiestroken van 1,50 meter breed.
  Een fietssuggestiestrook is een strook die de positie van de fietser aanduidt. Gemotoriseerd verkeer mag over zo'n strook rijden, in tegenstelling tot een fietspad waar dit niet mag.
 • De maximum toegelaten snelheid op de brug wordt verlaagd van 70 km/uur naar 50 km/uur.
 • De openbare verlichting op de brug wordt vernieuwd. Er komt LED-verlichting. Tijdens de werkzaamheden wordt de openbare verlichting op de brug niet gedoofd.

Timing

De werken hebben helaas vertraging opgelopen. Op vrijdag 20 november zullen de werken klaar zijn en is de brug weer open voor alle verkeer. Tot dan is de planning als volgt:

 • Tot en met 30 oktober wordt er gewerkt. Voor gemotoriseerd verkeer blijft de omleiding, zoals hieronder vermeld, van kracht.
 • Ook tijdens het bouwverlof, van 31 oktober tot en met zondag 8 november, kunnen enkel fietsers en voetgangers over de brug.
 • Op maandag 9 november wordt er geasfalteerd. De brug is die dag afgesloten voor alle verkeer. 
 • De werken duren dan nog tot en met 19 november.

Tijdens de werken is vastgesteld dat de brugvoegen moeten vernieuwd worden. Dat was oorspronkelijk niet voorzien. Op vraag van het Agentschap Wegen en Verkeer worden de brugvoegen binnenkort toch hersteld en vervangen. De aannemer plant hiervoor één werkweek in in het voorjaar van 2021, bij voorkeur tijdens een schoolvakantie.

Bereikbaarheid

Gemotoriseerd verkeer kan niet over de brug passeren tijdens de werken. 

 • Vanuit Ruddervoorde gaat de omleiding via Veldegem. Zwaar verkeer (>3,5 ton) moet omrijden via de E403. 
 • Vanuit Baliebrugge gaat de omleiding via de Torhoutsestraat. 

Fietsers en voetgangers kunnen passeren langs de werken. Slechts uitzonderlijk, als het technisch niet anders kan, zal de doorgang overdag afgesloten worden. De aannemer zorgt dan voor bewegwijzering van de omleiding. 

Algemene info over dit project

Deze werken zijn onderdeel van het landinrichtingsplan Groenhove-Vrijgeweid dat getrokken wordt door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).

Heb je vragen?

Neem contact op met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM):