Op reis in coronatijd

Op reis naar het buitenland in coronatijden? Dit moet je weten!

Sinds 15 juni stelt België zijn grenzen open voor alle reizen naar en vanuit de EU, het VK, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen. Maar op vakantie vertrekken is dit jaar iets minder onbezorgd dan anders. Ben je ook van plan om te vertrekken? Neem dan de nodige voorzorgsmaatregelen en hou er rekening mee dat je mogelijks in quarantaine moet na je terugkeer.

Voor je vertrekt

De voorwaarden voor reizen naar bovenstaande en andere Europese landen of naar landen buiten Europa worden op Europees niveau vastgelegd. Elk land beslist echter zelf of het zijn grenzen al dan niet openstelt voor Belgische reizigers. Een aantal landen houden hun grenzen nog gesloten, andere hanteren bepaalde maatregelen of leggen toeristen bepaalde voorwaarden op.

De drie categorieën worden op de website van Buitenlandse Zaken aangeduid met de knipperlichten groen, oranje en rood. Naar de groene landen mag je probleemloos reizen, naar de rode mag je niet reizen, en voor de oranje landen check je best de het reisadvies om te weten dat de exacte voorwaarden zijn. 

Reisadviezen Buitenlandse Zaken

Tip! Buitenlandse Zaken raadt aan om je reis te registreren op travellersonline.diplomatie.be. Indien zich op de bestemming een noodsituatie voordoet, beschikken de federale overheidsdienst en de ambassade meteen over je contactgegevens.

Als je terugkomt

In eerste instantie roepen we op om je aan de basisregels te houden wanneer je op uitstap gaat, of dat nu in België of in het buitenland is (handen wassen, afstand houden, drukte vermijden …). Lees de laatste richtlijnen hier na.

Vanaf 1 augustus moeten alle personen die vanuit het buitenland naar België terugkeren of naar België reizen en hier langer dan 48 uur verblijven een identificatieformulier of Passenger Locator Form invullen. 

Naar het Passenger Locator Form

Wanneer je terugkomt uit vakantie, dan volg je de richtlijnen van de overheid. Dit kan quarantaine zijn en/of het afnemen van een test afhankelijk van de bestemming die je bezocht. De richtlijnen en locaties van risicogebieden wijzigen voortdurend. Zorg dus dat je steeds op de hoogte bent van de laatste stand van zaken en volg de adviezen van Buitenlandse Zaken goed op.

Vanuit het lokaal bestuur roepen we op tot burgerzin. Neem dus geen onnodige risico's. Als je het advies krijgt om in quarantaine te gaan, dan vertrouwen we erop dat je dit strikt toepast.