Op reis in coronatijd

Op reis naar het buitenland in coronatijden? Dit moet je weten!

Het Overlegcomité van 4 juni 2021 heeft de regels vastgelegd om deze zomer vrij en veilig te reizen binnen de Europese Unie. Dat zal kunnen op basis van het Europees digitaal coronacertificaat.
Het certificaat zal vanaf 1 juli in alle EUl-anden worden gebruikt en toont aan dat:
 • iemand tegen corona is gevaccineerd,
 • negatief op corona is getest
 • of van corona is hersteld.

Buiten de Europese Unie reizen blijft sterk afgeraden.

Vertrek naar het buitenland

Check de reisvoorwaarden!

Wie over een geldig certificaat beschikt, kan binnen de lidstaten van de Europese Unie vrij reizen. Let op! Het land waar je heen gaat kan wel steeds bijkomende voorwaarden stellen. Controleer daarom altijd goed de precieze reisvoorwaarden van het land. 

Nog niet (volledig) gevaccineerd?

Ben je nog niet volledig gevaccineerd en beschik je niet over een vaccinatie- of herstelcertificaat? Dan heb je een negatieve PCR-test nodig (max. 72 uur) voor je vertrek. Je hoeft hiervoor geen contact op te nemen met je huisarts. Je laten testen kan in de triagepost. Voor inwoners van Torhout is dat in de Noordlaan 30, Torhout.

Voor een overzicht van de types certificaten, klik hier

Hoe maak ik een afspraak voor een test?

Ga naar www.mijngezondheid.be en vraag een CTPC (Covid-19 Test Prescription)-code aan. Met die code kan je vervolgens via dezelfde website online een afspraak maken. Na het ingeven van de code kan je een locatie en datum selecteren voor je test (Let op! Doe dit max. 72 uur voor vertrek). Na je test kan je met dezelfde CTPC-code op www.mijngezondheid.be je digitaal reisattest opvragen.

Kan je digitaal niet zo goed uit de voeten? Dan kan je ook bellen of mailen naar de triagepost.

 • Bel naar 051 23 80 10. Hou je identiteitskaart bij de hand, je zult je rijksregisternummer moeten doorgeven.
 • mail naar callcenter8010@azdelta.be met vermelding van je naam, rijksregisternummer, telefoonnummer, de naam van je huisarts en de gewenste datum van afspraak.
 • Het reisattest ontvang je binnen de 24 uur op het opgegeven e-mailadres.
 • Opgelet! Ben je ziek, dan moet je wel eerst contact
  opnemen met je huisarts!

Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar en voor volwassenen die nog niet volledig gevaccineerd zijn, wordt de kostprijs van een PCR-test voor het verkrijgen van een reisattest terugbetaald tot een max. 55 euro. De tegemoetkoming kan max. 2 keer gebruikt worden, tijdens de maanden juli, augustus en september.

Vergeet het Passenger Location Form niet in te vullen! Aan het gebruik van het Passenger Location Form, verandert er niets. Verblijf je dus langer dan 48 uur in het buitenland, vul het PLF dan binnen de 48 uur voor aankomst in België in.
Meer info 

Tip! Buitenlandse Zaken raadt aan om je reis te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be/. Indien zich op de bestemming een noodsituatie voordoet, beschikken de federale overheidsdienst en de ambassade meteen over je contactgegevens.

Hoe download ik mijn COVID-certificaat?

Een COVID-certificaat:

 • is digitaal opvraagbaar via de CovidSafeBE-app (mobiele app) en op websites zoals Mijn Burgerprofielmijngezondheid.be of MyHealthViewer. Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel je identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme). Personen zonder Belgische eID maar met BIS-nummer kunnen ook hun digitale sleutels activeren en aanmelden. Ook aanmelden via eIDAS (nieuwe Europese aanmeldmethode) is mogelijk voor personen zonder Belgische eID waarvan het thuisland aangesloten is bij eIDAS (momenteel gaat het over Tsjechië, Duitsland, Estland, Spanje, Kroatië, Italië, Luxemburg, Letland, Portugal en Slowakijke).
   
 • voor vaccinatie kan op vraag ook per post toegestuurd krijgen. Je moet dan wel rekening houden met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week. Je contacteert hiervoor de helpdesk op het nummer 078 78 78 50 (van 9 tot 19 uur op weekdagen en op zaterdag van 10 tot 18 uur). Alle types certificaten kunnen door de Helpdesk ook verstuurd worden naar uw eBox, deze moet dan wel geactiveerd zijn.

Zorg dat u tijdens uw reis naar het buitenland jouw certificaat bij de hand hebt, niet alleen online, maar ook gedownload/offline op je smartphone of tablet bijvoorbeeld. Heeft u de certificaten op de CovidSafeBE-app (mobiele app) opgehaald en het detail ervan bekeken? Dan zijn deze ook direct offline beschikbaar, ook zonder internetverbinding. Of zorg voor een geprinte of papieren versie als back-up. Zo heb je geen probleem als je onderweg geen internetverbinding hebt.

Meer info over het COVID-certificaat

Ik kom terug van vakantie, wat nu?

Afhankelijk van de zone (groen, oranje of rood) moet je bij thuiskomst extra oplettend zijn, in quarantaine gaan en/of opnieuw getest worden. Je leest er alles over na via www.info-coronavirus.be/nl/reizen.