Aangifte orgaandonatie kan nu ook online

Registreren als orgaandonor kan nu ook online.

Waarom is orgaandonatie belangrijk?

Een orgaandonor schenkt na zijn of haar overlijden een gezond orgaan. De ontvangers zijn vaak mensen waarbij bepaalde organen ongezond zijn of uitvallen. Vaak is orgaantransplantatie voor die patiënten een laatste kans op genezen. Orgaandonatie is dus van levensbelang. 
 
Vandaag de dag komen patiënten in de meeste gevallen op een wachtlijst terecht en jammer genoeg sterven er vaak mensen voor ze aan een transplantatie toekomen.
 
In België is iedereen wettelijk gezien kandidaat-donor, tenzij je tijdens je leven verzet aantekende. In de praktijk peilt men bij de nabestaanden naar de wens van de overledene, die alsnog kunnen weigeren. Wil je dus zeker zijn dat jouw organen na je dood gedoneerd worden? Dan kun je je best laten registreren.

Registreren kan nu ook online

Tot op heden moest je het ingevulde registratieformulier voor instemming (of weigering) laten registreren bij het stadsbestuur. Vanaf nu kan dat ook online, je hoeft er dus niet meer voor langs te komen.

Naar de online aangifte orgaandonatie

Meer informatie over de verklaring van de wilsuitdrukking inzake wegneming en transplantatie van organen en weefsels na overlijden is te vinden op www.beldonor.be
Gepubliceerd op maandag 8 april 2019 12.02 u.

Digitaal aanvragen