Onderwijscheques helpen Torhoutse gezinnen met schoolfactuur

Het lokaal bestuur Torhout wil ouders van schoolgaande kinderen een financieel duwtje in de rug geven met onderwijscheques. Op die manier krijgen gezinnen met financiële moeilijkheden tot 126 euro korting op hun schoolfactuur. De gemeenteraad keurde hiertoe het reglement goed.

UiTPAS vervangt pasje Sociaal Tarief 

Het lokale pasje Sociaal Tarief is sinds 1 september afgeschaft en vervangen door de UiTPAS. Voor mensen met een laag inkomen of met een bepaald statuut (zoals verhoogde tegemoetkoming) is er een UiTPAS aan kansentarief. Hiermee ontvang je 80% korting op alle inschrijvingen voor activiteiten en kampen georganiseerd door de lokale besturen en deelnemende verenigingen in de regio.

Onderwijscheques

De UiTPAS aan kansentarief kan je, in tegenstelling tot het voormalige pasje Sociaal Tarief, niet gebruiken voor een tussenkomst in schoolactiviteiten. Daarom zorgt het Lokaal Bestuur Torhout voor de schoolgaande, Torhoutse kinderen voor een alternatief met de onderwijscheques. De scholen merken dat steeds meer gezinnen moeite hebben om hun schoolfacturen te betalen. Als lokaal bestuur willen we die gezinnen een duwtje in de rug geven. Via de onderwijscheques krijgen de gezinnen een korting op de verplichte schoolkosten. Zo willen we onderwijs betaalbaar en toegankelijk maken voor iedereen. 

Vastgelegde tussenkomsten

Het bedrag van de jaarlijkse tussenkomst is gebaseerd op 80% van de maximumfactuur. De tussenkomst kan slechts 1 keer per schooljaar per kind worden toegekend. Voor het schooljaar 2023 - 2024 zijn volgende tussenkomsten vastgelegd:

  • Kleuter: € 44
  • Lager: € 84
  • Secundair onderwijs, OKAN-klas, deeltijds beroepsonderwijs, leertijd- en tweedekans­onderwijs: € 126

De brugfiguren van het Sociaal Huis worden ingeschakeld om de onderwijscheques bekend te maken bij zowel de ouders als de scholen. Na een financieel en sociaal onderzoek bij het Sociaal Huis, zullen de gezinnen die voldoen aan de voorwaarden kunnen genieten van een korting op hun schoolfactuur.

Gepubliceerd op donderdag 26 oktober 2023 16.56 u.