Lokaal bestuur onthardt en vergroent Torhoutse speelplaatsen

Op donderdag 22 en vrijdag 23 februari worden de speelplaatsen van vijf lagere scholen in Torhout een pak groener. Ze krijgen bijvriendelijke planten, bomen en struiken. Samen gingen met de scholen en het Regionaal Landschap Houtland & Polders sloegen we aan het planten.

Het lokaal bestuur brak vorig jaar in op de bestuursvergaderingen van de Torhoutse lagere scholen en vond vijf scholen die enthousiast waren om aan dit project mee te werken. Het gaat om Ten Parke, basisschool Eureka, GVD De Revinze, Basisschool Driekoningen en de Oefenschool

Planten maar! 

In het totaal onthardde de technische dienst 70 m² speelplaats en maakte deze plantklaar met verse teelaarde. De tegels maken plaats voor 7 bomen, 310 struiken, haagplanten en kleinfruit, 340 vaste planten en kruidachtigen en 22 klimplanten. GVB Wijnendale zorgde ook voor een groene speelplaats na hun recent bouwproject. De scholen ontvingen allemaal een educatieve bijenmap als bedanking voor hun engagement en vergroening.

Eerst de bomen, dan de bloemen en vaste planten

De leerlingen van het VLTI zijn volop bezig met het opkweken van de vaste planten. Deze worden in april geleverd om uit te planten. De scholen Ten Parke en Eureka kozen vooral voor vaste planten en bloemen. Ondertussen gaan de Oefenschool, de Revinze en Driekoningen al van start met de aanplant van bomen en struiken. De scholen staan zelf in voor de aanplant, en krijgen bij de levering op donderdag 22 en vrijdag 23 heel wat praktische tips mee. Het was een leuke activiteit met de leerlingen, ouders, grootouders, het lerarenteam, de ouderraad, het lokaal bestuur en het Regionaal Landschap Houtland en Polders. De Oefenschool kreeg hulp van BuSo De Wissel.

Samen plannen

Een aantal scholen lanceerde een wedstrijd samen met de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Zo gingen ze zelf aan de slag om een plan te tekenen. Op basis hiervan maakte de dienst Ruimte een concreet beplantingsplan voor de scholen. De leerlingen van het vijfde leerjaar, nu zesdejaars, krijgen op die manier nog de kans om hun plannen tot stand te zien komen en om van het groen te genieten.

Gepubliceerd op vrijdag 23 februari 2024 14.33 u.