Lokaal bestuur lanceert campagne tegen het dumpen van dieren

Met de paasperiode in het vooruitzicht lanceert het lokaal bestuur een uitgebreide campagne om het dumpen van dieren tegen te gaan. Hector de haan, Bliksem de kat en Pluisje het konijn krijgen de hoofdrol op de affiches. De milieudienst werkte een uitgebreid programma uit.

Jaarlijks belanden duizenden dieren op straat of als ze 'geluk' hebben in het asiel. Eén derde is achtergelaten door de eigenaar. Niet enkel honden en katten, maar ook knaagdieren en pluimvee worden gedumpt. Maar tamme dieren hebben niet dezelfde instincten als wilde. Dit veroorzaakt veel dierenleed, en in hun zoektocht naar voedsel en beschutting komen de dieren vaak in conflict met mensen. 

Probleem in het Ravenhofpark 

Bezoekers van het Ravenhofpark zagen zeker al hanen en kippen rondscharrelen tussen de wilde eenden. Op zich een lief beeld maar de realiteit is allesbehalve romantisch. De dieren worden aan hun lot overgelaten, worden ziek of geraken gewond door gevechten onder elkaar. Daarnaast zorgen de hanen voor lawaaihinder in de buurt. Het lokaal bestuur vangt deze gedumpte dieren al jaren op een diervriendelijke manier en krijgt nu ook de hulp van een vaste vrijwilliger. Dit is echter onhoudbaar als er steeds nieuwe dieren bijkomen. 

Lezing '10 stappen voor een gelukkige kat' - in de bibliotheek

Anneleen Bru is kattengedragstherapeute en auteur van de populaire boeken Happy cats. Op 21 maart om 19.30 uur geeft ze een boeiende lezing over het gedrag van katten en geeft ze 10 tips om je pluizenbol gelukkig te maken. Deze sessie kost 3 euro en gaat integraal naar de zwerfkatjes van Torhout. Reserveer je plaats via bib@torhout.be of 050 22 11 40.

Themastand huisdieren in de bib

Ontleen één van de beestige boeken in de bibliotheek en kom alles te weten over jouw huisdier. Ver moet je niet zoeken want de medewerkers van de bib maakten een selectie van boeken en films met als thema huisdieren en dierenwelzijn. De themastand staat er van 18 maart tot en met 18 mei.

Wandelzoektocht zwerfdieren

Zoek je nog een leuke activiteit om te doen tijdens de paasvakantie? Stap in de voetsporen van Hector, Pluisje en Bliksem en kom meer te weten over het leven van zwerfdieren in Torhout. De wandeling van 4,5 km is op maat van kinderen en zeker ook geschikt en interessant voor volwassenen. De zoektocht brengt je langs een verborgen stukje natuur in Torhout, de zwerfdieren van het Ravenhofpark en andere plaatsen waar je bijleert over zwerfdieren. Vul het wedstrijdformulier in en ontvang een diervriendelijke prijs. Deelnemen is gratis. Je vindt het wedstrijdformulier in het Stadskantoor, het Vrijetijdshuis, de bib of binnenkort via www.torhout.be/dump-geen-dieren.

De GAIA katmobiel Oscar naar de woensdagmarkt

Oscar de geknipte kat van GAIA komt op 27 maart opnieuw naar Torhout. Je kan er terecht met al je vragen over het zwerfkattenbeleid in Vlaanderen en leert onder andere waarom het zo belangrijk is om je eigen huiskat wettelijk in orde te brengen.

Themastand campagne op woensdagmarkt 

De milieudienst van het lokaal bestuur trekt op 3 april naar de woensdagmarkt om iedereen te informeren over de campagne Dump geen dieren en dierenwelzijn in het algemeen. Wat doet de stad met zwerfkatten als ze gevangen zijn? Waar kan ik zieke of gewonde dieren melden? Waarom mag ik mijn tam konijn of mijn lastige haan niet achterlaten in het stadspark? Met al je vragen kun je terecht bij de themastand van de stad.

Dump geen dieren

Met impulsieve aankopen beseffen mensen vaak niet welke verantwoordelijkheden en kosten deze dieren met zich meebrengen. Informeer je vooraf bij de lokale dierenarts en op www.huisdierinfo.be. Zo weet je welke noden het nieuwe huisdier zal hebben. De paasperiode is traditioneel een moment dat veel kinderen vragen om een diertje voor thuis. Huisdieren maken ons gelukkig, maar het is ook belangrijk om te denken aan het geluk van de dieren.

 

Het Lokaal Bestuur wil met de campagne 'dump geen dieren' de inwoners beter informeren en sensibiliseren rond dierenleed, dierenwelzijn en het dierenbeleid van de stad. Hector de haan, Bliksem de kat en Pluisje het konijn zijn de ambassadeurs, zij staan bovenaan de lijst van gedumpte dieren.

Meer info: https://www.torhout.be/dump-geen-dieren

Gepubliceerd op maandag 18 maart 2024 14.15 u.