Leerlingen van basisschool Ten Parke beloond als ze naar school stappen of trappen

Het Lokaal Bestuur Torhout heeft een 10-puntenplan veilige schoolomgevingen uitgerold en blijft hiermee verder inzetten op verkeersveiligheid in de schoolomgevingen.

Vorig jaar na de paasvakantie lanceerden we een pilootproject 'Buck-e' in basisschool Ten Parke. Het is een fietsregistratiesysteem waarbij leerlingen die naar school stappen of trappen, digitale munten kunnen sparen. Deze kunnen ze dan inwisselen voor bijvoorbeeld een ijsje, een boek of een pannenkoek op de Proefhoeve of gewoon om iets te kopen bij een van de deelnemende handelaars.

Het project past binnen het 10-puntenplan veilige schoolomgevingen dat het STOP-principe in praktijk wil brengen. Het STOP-principe geeft prioriteit aan de stappers en trappers, gevolgd door het openbaar vervoer, personenwagens sluiten de rangorde.

Vorig jaar net na de paasvakantie werd een pilootproject met gamificatie opgezet in basisschool Ten Parke. Met gamificatie voeg je spelelementen toe aan alledaagse processen, met als doel mensen meer te motiveren en te betrekken in deze processen. De deelnemende leerlingen krijgen van de school en de ouderraad elk een tag die ze kunnen bevestigen aan hun fiets of boekentas. Als ze met de fiets of te voet naar school komen, registreert een scanner aan de schoolpoort de tag.

Een leerling die vaak met de fiets of te voet naar school komt, heeft hiervan de vruchten kunnen plukken! Naast de tag beschikken de leerlingen ook over een betaalkaartje, waar ze digitale munten (Bucks) op kunnen sparen. Deze kunnen ze besteden bij de deelnemende lokale handelaars.

Maar er is meer! Op het digitaal platform voor scholen, ouders en het lokaal bestuur vinden we een schat aan informatie. Welke leeftijd fietst het vaakst? Is er een groot verschil tussen de seizoenen? Welke klas spant de kroon? Hoeveel kilometer wordt er gefietst of gestapt? Wat is de jaarlijkse CO2 -reductie?

Hierbij enkele opmerkelijke cijfers na 1 jaar werking:

  • Aantal deelnemende leerlingen: 132
  • Aantal gefietste kilometers: 10.000 km
  • Aantal gewandelde kilometers: 14.400 km
  • Bespaarde CO2-uitstoot: 4.700 kg
  • Aantal liters brandstof bespaard: 2.000 l
  • Aantal gespaarde bucks: 4.200 stuks

Het project is een samenwerking tussen de basisschool, de ouderraad en het lokaal bestuur. Samen hopen we zo méér kinderen aan het fietsen en stappen te krijgen. Dat is nodig, want nog te veel kinderen worden met Koning Auto aan de schoolpoort afgezet. De gevolgen zijn files, drukke en onveilige schoolomgevingen, verminderde luchtkwaliteit en een hoger stressniveau. Dit alles is eigenlijk niet nodig want heel wat kinderen gaan naar school in de eigen wijk. Fietsen en stappen is dus écht wel haalbaar. Bovendien is er nog een belangrijk voordeel aan meer fietsen en stappen: bewegen is gezond, voor jong en oud!

In tijden van de huidige inflatie en hoge brandstofprijzen is het goed om duurzame verplaatsingen naar school of het werk in de kijker te zetten. Hiermee helpen we burgers bewust te worden van hun ecologische voetafdruk en hun portemonnee. In Torhout zetten we hiermee een eerste stap naar Koning Fiets en meteen ook naar een veilige en gezonde schoolomgeving!

We zijn heel enthousiast over dit project, uit de resultaten na één jaar werking merken we dat veel meer kinderen met de fiets of te voet naar basisschool Ten Parke komen. Bij recente metingen konden we vaststellen dat in basisschool Ten Parke ongeveer 70% van de leerlingen te voet of met de fiets naar school komt en dit in tegenstelling tot andere wijkscholen waar dit aandeel ligt tussen 55 en 65%. Dit project is een mooi voorbeeld van gamificatie: iets alledaags krijgt een speels sausje. Bij dit project zijn er alleen maar winnaars! Proficiat aan alle deelnemers! Jullie fietsten en stapten samen de halve wereldbol rond in amper 1 jaar tijd! Doe zo voort!

Ook Sylvia Deschacht, directeur van basisschool Ten Parke, ziet de voordelen van het project in. In de week van 9 t.e.m. 15 mei gaat bij hen de week van de voetganger en fietser door, waarbij ze elke stapper en fietser belonen met dubbele spaarpunten. In diezelfde week organiseert de school ook een wandelpool voor leerlingen, waarbij enkele leerkrachten de kinderen te voet naar school begeleiden. Ze vertrekken om 8u10 aan het grasplein van de Kasteelstraat, aan de achterkant van het station en om 8u15 aan het Rozenpleintje. Op deze manier moedigen ze hun leerlingen aan massaal met de fiets of te voet te komen, het zonnetje zal alvast van de partij zijn. 

Gepubliceerd op maandag 9 mei 2022 13.43 u.