Laatste halte in het vernieuwde parkeerbeleid

In de gemeenteraad van 30 januari werd de laatste stap genomen voor de vernieuwing en de digitalisering van het parkeerbeleid in Torhout.

Hierbij stappen we af van het betalend parkeren in het centrum en stappen we vanaf 1 maart 2023 over naar een blauwe zone van 2 uren gekoppeld aan kort parkeren in de vorm van Shop & Go-plaatsen. Met een parkeergeleidingssysteem en de app 'Parkeren in Torhout' leiden we bestuurders op een vlotte manier naar een vrije parkeerplaats in onze vernieuwde stadskern.

Analoge bewegwijzering

Het Torhoutse parkeergeleidingssysteem bestaat uit verschillende elementen die allemaal even belangrijk zijn om voor een vlotte parkeerdoorstroming te zorgen.

Als je Torhout binnenrijdt langs de ring, begeleiden we bestuurders met analoge bewegwijzering naar de gratis randparkings. Hiervoor gebruiken we parkeerroute Noord met parkings De Mast en Industrielaan, parkeerroute West met parking De Gheldere en parkeerroute Zuid met parking Guido Gezelle en Ganzevijver.

Digitale displays

Vanaf daar start de digitale bewegwijzering met displays die bestuurders begeleiden naar centrumparkings Ten Walle, 's Gravenwinkel, Blekerij, Hofstraat, Hoedemakers en Station.

Sommige van deze displays zijn ook uitgerust met digitale informatieschermen waar mededelingen en informatie op geprojecteerd worden.

Shop & Go

Om het kort parkeren in de binnenstad te stimuleren, werken we met Shop & Go-plaatsen. Op deze parkeerplaatsen mag je gratis voor 30 minuten parkeren om te winkelen of boodschappen te doen. In totaal zijn er 54 Shop & Go-plaatsen verspreid over de volledige binnenstad.

Lees hier meer over de Shop & Go-plaatsen

Blauwe zone

Het betalend parkeren in Torhout vervangen we in deze laatste fase door een volledige blauwe zone. De blauwe zone geldt van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 18 uur. Met je parkeerschijf kan je 2 uur gratis parkeren in deze zone.

Wil je langer dan 2 uur parkeren? Dan kan je gebruik maken van een van de meer dan 1.000 gratis parkeerplaatsen zonder parkeerregeling die op wandelafstand van de stadskern liggen.

Vanaf elke (rand)parking wordt de wandelafstand tot de verschillende belangrijke punten aangegeven in wandelminuten. De signalisatie zal hiervoor duidelijk zichtbaar geplaatst worden op de verschillende parkings.

Bewonerszones en digitale bewoners- en parkeerkaarten

Sinds april 2021 bieden we ook digitale bewoners- en parkeerkaarten aan.

Met zo'n digitale kaart mag je vrij parkeren in de blauwe zone, behalve in exclusieve bewonerszones. In deze zones mogen enkel bewoners van die straat, houders van een kaart voor personen met een beperking, houders van een medicikaart en houders van een aannemerskaart parkeren bij het uitvoeren van hun opdracht.

Lees hier meer over de digitale bewonerskaart

Lees hier meer over de digitale parkeerkaarten

Parkeren voor personen met een beperking

In Torhout mogen mensen met een geldige parkeerkaart voor personen met een beperking overal gratis en onbeperkt parkeren behalve op de Shop & Go-plaatsen, plaatsen voor elektrische laden en deelmobiliteit.

Lees hier meer over de parkeerkaart voor personen met een beperking

App 'Parkeren in Torhout'

Door het volledig digitaliseren van het parkeren in Torhout worden bestuurders - via de app 'Parkeren in Torhout' - vlot naar vrije en gratis parkeerplaatsen in onze blauwe zones, Shop & Go-plaatsen, maar ook naar parkeerplaatsen voor personen met een beperking, om elektrisch te laden of voor deelmobiliteit geleid.

Uit de software vervat achter het parkeergeleidingssysteem blijkt dat er steeds vrije parkeerplaatsen aanwezig zijn in Torhout. Uit de data halen we ook waardevolle gegevens zoals parkeerduurtijd en -rotatie, gemiddelde bezettingsgraden en het aantal parkeerovertredingen. Op die manier kunnen we ons parkeerbeleid bijsturen, mocht het nodig zijn.

In Torhout vind je dus steeds een vrije parkeerplaats in het stadscentrum.

Lees hier meer over de parkeerapp

Gepubliceerd op dinsdag 31 januari 2023 8.07 u.