Kastelen- en Abdijenjaar in Torhout

Dit jaar werkt Westtoer rond het thema kastelen en abdijen. Ze blijven beide tot de verbeelding spreken. Wie in het Brugse Ommeland rondtoert, treft meer dan honderd kastelen aan. Ook in Torhout zijn er enkele pareltjes die wij dit jaar in de kijker zetten met exclusieve evenementen.

Kasteel Ravenhof

Weekendje cultuur in het Ravenhofpark

Het Lokaal Bestuur Torhout en de kunstacademie verwennen de Torhoutenaren met niet één, maar twee concerten tijdens het openingsweekend van Kastelen en Abdijen. Op zaterdagavond 1 juni staat een optreden gepland van enkele topmuzikanten. Sam Ista (marimba) en Nick Ost (euphonium) verzorgen deze klassieke voorstelling, samen met drie andere muzikanten. Op zondag 2 juni voorzien we een luchtig aperitiefconcert met een gitaarkwartet, een pianist en een woordkunstenaar. 

Inschrijven kan binnenkort. 

Culinair en cultuur in Kasteel Ravenhof

In de romantische en huiselijke setting van het Kasteel Ravenhof, zijn omwalling en park, zullen Michèlle en Jan, eigenaars van Torhouts toprestaurant Bassud, in de zomer van 2024 voor een korte periode hun intrek nemen. Lunchen in de Gobelinzaal, dineren in de art-decokamer of een korte rondleiding door het Museum Torhouts Aardewerk net voor het dessert? In dit concept kan het allemaal. Aan tafel krijgt de bezoeker, naast een menukaart, ook informatie en foto's over de bewogen geschiedenis van het kasteel. Kortom een unieke mix tussen het historisch kader en de meesterwerken op je bord. Het arrangement is beschikbaar vanaf 19 tot en met 23 augustus.

Inschrijven kan binnenkort. 

Kasteel d'Aertrycke

Yoga in stijl

Kom op zondag 2 juni deelnemen aan unieke yogasessies in Torhout. Provinciedomein d'Aertrycke stelt zijn poorten en open laat speciaal voor het openingsweekend van "Kastelen en Abdijen" yogasessies toe op het domein rond het kasteel de Maere. Kom genieten van het fantastische uitzicht terwijl je geest en lichaam vrij maakt tijdens een yogasessie. Deze sessies zijn gratis

Er zijn 2 sessies van 9u tot 10u15 en 2 sessies van 10u45 tot 12u. Per sessie kunnen er maximum 15 personen deelnemen. 

Inschrijven kan via volgende link: https://forms.office.com/e/GtaPhBaDpn

Begeleide wandeling met uitleg door familie de Maere

Een begeleide wandeling door het provinciedomein van kasteel d'Aertrycke. Het bezoek wordt afgesloten met een unieke rondleiding binnen in het kasteel dat nu als restaurant wordt opengehouden door Alec Delaminne. Dit is de schoonzoon van de laatste eigenaar Xavier de Maere. 

Inschrijven kan binnenkort. 

Kasteel Wijnendale

Night at the castle

In het weekend van 9 augustus organiseert de volkssterrenwacht Cozmix in samenwerking met het Lokaal Bestuur Torhout unieke sessies voor mensen die gepassioneerd zijn door sterrenkunde. Kom vanop de binnentuin van Kasteel Wijnendale kijken naar de hemel door een telescoop. Observeer Saturnus en de jaarlijkse meteorenzwerm Perseïden en krijg uitleg over alle planeten en sterrenstelsels. 

Inschrijven kan binnenkort. 

Begeleide wandeling met uitleg door de kasteelheer

Een begeleide wandeling op het domein van Kasteel Wijnendale met een gids. Luister naar de interessante verhalen over de tijd van Maria van Bourgondië en eindig de wandeling met een unieke ontmoeting met de kasteelheer. Jérôme Matthieu de Wynendaele vertelt de geschiedenis van het kasteel en hoe het was om daar als kind op te groeien. 

Inschrijven kan binnenkort. 

Gepubliceerd op vrijdag 2 februari 2024 11.32 u.