#iktrekhetmijaan: ga voor een geveltuintje

Dikketruiendag trok dit jaar een nieuw jasje aan en werd #iktrekhetmijaan. Op deze dag zetten we onze klimaatacties in de kijker. Die gaan verder dan een dikke trui aantrekken en de verwarming lager zetten. Waarom? Omdat we het ons aantrekken, die klimaatsverandering!

Wat doet het lokaal bestuur?

Als lokaal bestuur willen we een voorbeeld zijn voor anderen. Met de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 en 2.0 en ons eigen Klimaatplan 2030 hebben we al een grote stap in de gezonde richting gezet.

We engageren ons samen met andere steden en gemeenten om tegen 2030 het CO2-gehalte met 40% te doen dalen ten opzichte van 2011. Verder moeten we de klimaatverandering tegengaan en tegelijk de stad voorbereiden voor de gevolgen van de klimaatverandering die we nu al voelen zoals droogte, hitte en wateroverlast.

Een belangrijk wapen tegen de gevolgen van de klimaatverandering is het ontharden en vergroenen van onze stad. Onder de noemer Torhout Groent gaan we samen met onze inwoners, verenigingen, scholen en lokale handelaars aan de slag. In 2023 delen we opnieuw bomen en bijvriendelijke planten uit, gaan we meer ontharden en vergroenen en creëren we¬†ontmoetingsplaatsen waar water, groen en recreatie samenkomen.

Ga voor een geveltuintje

Als het gaat over klimaatacties dan zijn de hoofdrollen meestal weggelegd voor grote thema's zoals het verduurzamen van onze mobiliteit en de omschakeling naar hernieuwbare energie. Daarom kiest het lokaal bestuur om de spotlights te richten op een kleinschalige actie die een heel positieve impact heeft: de aanleg van geveltuintjes.

Tegels of andere verharding gaan we verwijderen en vormen we om tot levendige voortuinen vol biodiversiteit. Het brengt niet alleen kleur en leven in de stad, maar het zuivert ook de lucht, zorgt voor verkoeling op hete dagen, laat (overtollig) water infiltreren in de bodem en voorziet de gevel van een isolerende laag.

Elke inwoner kan een geveltuin aanvragen al zijn er wel een paar kleine vereisten aan verbonden zodat voetgangers vlot kunnen blijven passeren.

Weet je niet goed hoe hieraan te beginnen? Ga dan een kijkje nemen in ons inspiratietuintje in de Fraeysstraat 2 of neem contact op met onze deskundige groen.

Het lokaal bestuur geeft het goeie voorbeeld door op 9 februari om 12.30 uur de voorgevel van Cultuurcentrum de Brouckere om te toveren tot een levendige voortuin.

Zie je dat wel zitten zo'n kleurrijke, gezonde en levendige voortuin? Vraag vandaag nog jouw geveltuin aan en help ons de klimaatdoelstellingen 2030 te behalen.

Vraag hier je geveltuin aan

Vrije Basisschool Ten Parke trekt het zich aan!

Ten Parke heeft geen Dikketruiendag nodig om zich te engageren voor een gezonder klimaat. Het hele jaar door werkt iedereen samen aan verschillende klimaatprojecten. Ook de ouders worden actief betrokken in het duurzame verhaal. Naast de dagelijkse inspanningen, zoals het licht doven in de klassen en lessen over klimaat, is de school zeer actief bezig. Zo stimuleert Ten Parke iedereen om te voet of met de fiets naar de school te komen en samen met de leerlingenraad werken ze een plan uit om de schoolomgeving te ontharden en te vergroenen.

Op 9 februari deden ze er nog een schepje bovenop. De verwarming ging uit en aan de hand van toffe activiteiten zoals loopsessies en dansjes kregen de leerlingen het warm. Ze riepen de ouders op om hun kinderen een dikke trui aan te trekken, en iedereen kreeg een warme chocomelk.

Gepubliceerd op maandag 6 februari 2023 8.14 u.