Heraanleg kruispunt Industrielaan-Aartrijkestraat om veiligheid te verhogen

Na de heraanleg van de Noordlaan en de nieuwe verkeersafwikkelingen om de Aartrijkestraat autoluwer te maken, zetten we een volgende stap om de zone rond de Industrielaan en de Aartrijkestraat veiliger te maken. Dit doen we door het kruispunt Industrielaan-Aartrijkestraat aan te leggen.

De huidige verkeerssituatie wordt zo voor de komende 10 jaar bestendigd. Dat besliste de gemeenteraad op 22 mei.

Heraanleg kruispunt Industrielaan-Aartrijkestraat: extra inzetten op fietsveiligheid

Door het kruispunt Industrielaan-Aartrijkestraat opnieuw aan te leggen willen we deze verkeersafwikkelingen duidelijker maken en leiden we het zware vrachtverkeer van Aartrijke af naar de Industrielaan. Zo wordt de Aartrijkestraat, tussen de Noordlaan en de Industrielaan, autoluwer en veiliger. Studiebureau Jonckheere maakte de ontwerpplannen op. De werken worden uitgevoerd in het najaar van 2023. Hierbij blijft de fietsoversteek ter hoogte van chocolatier Dumon bestaan zodat de fietsers richting Aartrijke het dubbelrichtingsfietspad links gebruiken en het kruispunt zelf dus niet dwarsen.

Intussen startte het lokaal bestuur samen met de provincie West-Vlaanderen en Zedelgem een fietsfondsdossier op. Hierbij wordt de volledige Aartrijkestraat (grondgebied Torhout) en Aartrijkestraat (grondgebied Zedelgem) onder de loep genomen om het fietsveiliger in te richten. Dit is een groot project waarbij ook rioleringswerken zullen worden uitgevoerd.

We streven ernaar om de hinder tijdens de werken zo beperkt mogelijk te houden.

Heraanleg Noordlaan met nieuwe verkeersafwikkelingen

Samen met de heraanleg van de Noordlaan werden ook nieuwe verkeersafwikkelingen vastgelegd voor het gemotoriseerd verkeer van en naar Aartrijke. Zo werd het eerste deel van de Aartrijkestraat een pak autoluwer en veiliger. We zetten alles nog eens op een rijtje:

  • Het kruispunt Noordlaan-Industrielaan leidt het verkeer naar alle richtingen.
  • Op het kruispunt Noordlaan-Aartrijkestraat zijn enkele verkeersbewegingen niet meer mogelijk voor gemotoriseerd verkeer. Zo kan je vanop de Noordlaan de Aartrijkestraat niet meer inrijden richting Aartrijke. Je kan wel naar het centrum. Ook kan je vanaf de Aartrijkestraat de Noordlaan niet langer oprijden. Om richting Aartrijke te rijden moet je via de Industrielaan rijden. Ook het verkeer dat van Aartrijke richting Torhout rijdt, moet de Industrielaan gebruiken.

Door een conflictvrij kruispunt te creëren ter hoogte van het kruispunt Aartrijkestraat-Noordlaan kunnen de vele fietsers de Noordlaan veilig oversteken.

Gepubliceerd op dinsdag 23 mei 2023 8.54 u.