'De Kommisje' gaat mobiel

In januari 2021 ging het Lokaal Bestuur Torhout van start met een sociale kruidenier 'De Kommisje', een buurtwinkel waar mensen met financiële problemen kwalitatieve producten zowel gratis, als aan sterk verminderde prijzen kunnen aankopen. Vanaf januari 2022 gaat 'De Kommisje' ook mobiel!

De voormalige voedselbedeling beantwoordde niet aan de noden van de gebruikers: weinig verse producten, beperkt qua aantallen waardoor er wachtlijsten waren,… "Gelet op de hoge kansarmoedecijfers in Torhout blijft er echter wel nood aan voedselhulp. Daarom gingen we op zoek naar een waardig alternatief", zegt Joost Cuvelier, voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

'De Kommisje' opende in januari 2021 zijn deuren in het voormalige ACV-gebouw in de Beerstraat 24 en is elke dinsdag en vrijdag open. 'De Kommisje' is een soort buurtwinkel waar gebruikers zelf hun producten (voornamelijk voedsel en hygiëneproducten) kunnen uitkiezen (gelimiteerd per maand). Sommige producten zijn gratis, andere producten zijn betalend, maar de prijzen zijn dan uiteraard lager dan de marktwaarde. De producten bestaan uit lokale voedseloverschotten, FEAD-producten (Europa), bedeling voedselbank West-Vlaanderen (Kuurne) en aangekochte producten.

Klant worden bij 'De Kommisje' kan nadat er door het Sociaal Huis wordt vastgesteld dat men over een beperkt leefbudget beschikt. Ondertussen doen al meer dan 160 Torhoutse gezinnen beroep op 'De Kommisje'.

Naast voedsel, vind je in 'De Kommisje' ook een luisterend oor, een goed gesprek en bijkomende hulp die je een duwtje in de rug kan geven. Het ontmoetingscentrum 't Centrum is net naast 'De Kommisje' gelegen, wat voor de bezoekers het ideale moment is om er binnen te springen voor een kop koffie, een gezelschapsspelletje of een praatje aan de toog.

"Door financieel kwetsbaren uit hun isolement te halen en begrip te tonen voor hun problematiek, vervult de sociale kruidenier een maatschappelijke rol", zegt Paul Dieryckx, schepen van sociale zaken.

Mobiele sociale kruidenier

Om ook de wijken van onze stad niet te vergeten, kocht het Lokaal Bestuur Torhout een marktwagen. Dit met de bemoedigende subsidiering van Foodloose en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELDPO). Vanaf december 2021 gaat het mobiele luik van 'De Kommisje' van start. December wordt gezien als proefmaand, om vanaf januari 2022 de werking breder bekend te maken in de wijken:

  • Vanaf 10 januari 2022 op maandagnamiddag van 13 tot 15 uur aan de parochiezaal in Sint-Henricus (Zonstraat).
  • Vanaf 13 januari 2022 op donderdagvoormiddag van 9.30 tot 11.30 uur in Wijnendale op het Kerkplein.

Ook jij kan helpen!

Het is hartverwarmend om te zien hoeveel diensten, organisaties en privéondernemers het project genegen zijn. Een grote dankjewel aan iedereen die de sociale kruidenier reeds steunde! Hierdoor kunnen we 'De Kommisje' van een breder aanbod producten voorzien.

Ook nog een bijzondere dankjewel aan de geëngageerde vrijwilligers en de afdeling BOHO van Tordale, die zich meermaals per week ten volle inzetten voor 'De Kommisje'. Zonder hen zou 'De Kommisje' niet kunnen blijven bestaan.

Heb je zelf groenten of fruit uit je moestuin over? Te veel eitjes van je kippen? Een miskoop in de winkel? Of zin om als vrijwilliger dit project te ondersteunen? Stuur een mail naar dekommisje@torhout.be of bel 050 22 12 33.

Gepubliceerd op vrijdag 17 december 2021 0 u.