Cultuurprijzen 2018

Op vrijdag 14 december 2018 werden in CC De Brouckere de Torhoutse cultuurprijzen uitgereikt. Deze prijzen worden tweejaarlijks uitgereikt door de Cultuurraad en het Lokaal Bestuur Torhout.

Het werd een wervelende avond met een uitverkochte zaal. De regie van de avond was in handen van Luc Descheemaeker, de ludieke presentatie van de show in handen van Jonas Roelens en Kristof Lataire. Het containerpark, met heel wat verborgen pareltjes, was de rode draad in de prijsuitreiking.

“De cultuurprijs is een symbolische afsluiter van de werking van de Cultuurraad van de voorbije 2 jaar”, aldus voorzitter van de Cultuurraad Eva Stael, “maar naast een symbolische dankjewel voor allen die zich inzetten voor cultuur in Torhout, willen we toch al eens vooruitkijken. Er staat de volgende 2 jaar heel wat te gebeuren: het project Street Art wordt gefinaliseerd. De Cultuurraad maakte ook een memorandum op, de volgende jaren willen we dat memorandum omzetten in actie”.

De cultuurprijzen werden uitgereikt in vijf categorieën: erfgoed, beloftevolle jongere, ambassadeur, lifetime achievement en vereniging.

De kandidaten voor de erfgoedprijs zijn een aantal mooi gerestaureerde panden, met name de panden in de Alberic Deleustraat 42, de Alberic Deleustraat 25, de Nieuwstraat 6 en de Rijselstraat 91. Daarnaast werd ook de Torhoutse Schuttersgilde Sint-Sebastiaan voorgedragen. De winnaar werd uiteindelijk de vreemde eend in de bijt, namelijk de Torhoutse Schuttersgilde Sint-Sebastiaan. Deze werd opgericht in 1384 en is daarmee Torhouts oudste vereniging. Ze beschikt nog over haar eigen archief en heeft een eigen Gildekamer in kasteel Ravenhof.

De kandidaten voor ‘beloftevolle jongere’ worden aanzien als iemand/een groep die zich actief inzet voor jongerencultuur of cultuur in het algemeen in Torhout. Om aan het etiket ‘jongere’ te voldoen zijn de kandidaten allemaal jonger dan 26. De genomineerden zijn Nora Carette (dirigente Con Spirito), Stijn Defoirdt (journalist), de Houtlandse Benjamins (jeugdorkest), Simon Deketelaere (fotograaf-blogger), Anne-Leen Gevaert (hoboïste-dirigente), Hugo Pereira (klarinetist) en Lowie Trio (DJ). De beloftevolle jongere werd Anne-Leen Gevaert. Zij is hoboïste en leerkracht, maar daarnaast freelance werkzaam in diverse ensembles, zoals het Nationaal Orkest van België. Ze dirigeert ook het Torhoutse koor Lamidore.

De ambassadeur is een verdienstelijke persoon woonachtig of afkomstig uit Torhout die momenteel door zijn werk of inzet uitstraling aan het huidige socio-culturele leven in Torhout geeft. De laureaat is een ‘bezieler’ op cultureel vlak. Door zijn engagement kan hij mensen meer cultuur laten beleven, meer goesting geven in cultuur, cultuur promoten en uitdragen. Dit is niet noodzakelijk een ‘trekker’ maar kan ook een ‘ondersteuner’ zijn. Ook hier werden personen met verschillende culturele achtergrond geselecteerd: Maaike Cafmeyer (actrice), Joke De Pauw (bezieler minibib), Jonas Roelens (auteur), Jozef Vackier (bezieler Arthur Naeyaert) en Miet Warlop (visueel kunstenaar). De winnaar werd Miet Warlop.

De lifetime achievement als bekroning voor de loopbaan van een persoon woonachtig of afkomstig uit Torhout met een grote verdienste op het gebied van cultuur. Namen zoals die van Roger Deceuninck (Kamermuziek Houtland), Gabriël Degrande (KWB), Jos Demol (Jazz’halo), wijlen Silvère Mansis (Vriendenkring Kunst Houtland), Noël Neyens (vrienden museum Torhouts Aardewerk) en Paul Warlop (allround kunstliefhebber) doen bij velen een belletje rinkelen. Winnaar in deze categorie werd Paul Warlop.

Tot slot kwamen de culturele verenigingen aan de beurt. De vereniging die de prijs krijgt, moet lid zijn van de Algemene Vergadering van Cultuurraad Torhout en werkzaam zijn op het grondgebied van Torhout. Zij wordt bekroond voor hun prestatie de afgelopen 2 jaar. Er kwamen zes verenigingen in aanmerking voor deze prijs: Cult Social (culturele en sociale evenementen), Danspas Wijnendale (volksdansgroep), Houtlands Harmonieorkest (orkest), KWB Torhout Content (gezinsactiviteiten), The Black Cat (jazzconcerten) en Smile (koor).Hier kwam The Black Cat als winnaar uit de bus.

De winnaars kregen allemaal een gepersonaliseerd kunstwerk van de hand van O’Sekoer (Luc Descheemaeker).

"We hebben heel mooie genomineerden en prachtige winnaars. In Torhout mogen we oprecht trots zijn op de vele verenigingen en individuele talenten die op cultureel vlak telkens het verschil maken. Naast het brengen van schoonheid en ontroering heeft cultuur echter ook de kracht in zich om mensen met elkaar te verbinden. Iets wat in onze maatschappij steeds waardevoller wordt. Deze cultuurprijzen zijn het levende bewijs van de kracht en de verbondenheid van cultuur in Torhout!" aldus een heel gelukkige schepen van cultuur Lieselotte Denolf.

 

Gepubliceerd op donderdag 20 december 2018 15.55 u.