Bacterievuur - Help deze plantenziekte in te dijken

Bacterievuur is een plantenziekte, die vooral planten van de Rozenfamilie treft.

Bacterievuur bezorgt vooral fruitkwekers kopzorgen. Ook boomkwekers kunnen met de ziekte te maken krijgen. Misschien ben jij ook betrokken partij. Veel sierstruiken zijn immers ook gevoelig voor de ziekte. Ook tuinen kunnen ‘geïnfecteerd’ zijn. Dit betekent verlies van mooie planten in de tuin, maar deze geïnfecteerde planten zijn ook een mogelijke bron van nieuwe infectie.

Staat er in jouw tuin bacterievuurgevoelige planten?

De eerste vraag die je je moet stellen, is of er in jouw tuin bacterievuurgevoelige planten staan.
Is het antwoord ‘ja’, geen paniek, de plant is niet noodzakelijk geïnfecteerd. Hou ze echter wel extra in de gaten!

Dé maanden waarin de ziekte toeslaat zijn mei/juni (maar ook nog tot in augustus). Het meest typerende ziektebeeld is de bruin-, zwartverkleuring van de bloesems, vruchten, bladeren en jonge twijgen (als door ‘vuur verschroeid’). Twijgen en bladeren krullen daarbij ook typisch om.

Denk je de ziekte vast te stellen?

  • Les 1: genezing van de ziekte met chemische middelen (antibiotica) is niet mogelijk. Laat je op dat vlak niets wijsmaken.
  • Les 2: snoei zieke plantendelen weg, tot minstens 50 cm (!) onder de zichtbare aantasting, rooi de aangetaste plant desnoods helemaal!
  • Les 3: vernietig het weggesnoeide of gerooide hout, het liefst door verbranding (doe dit zelf, als het wettelijk is toegestaan, of voer de plantenresten af naar de verbrandingsoven, niet om te composteren, maar om te verbranden!)

Hoewel Vlaanderen het verbranden van snoeiafval in open lucht uitdrukkelijk verbiedt, is een uitzonderingsregel opgenomen die verbranding in open lucht toelaat wanneer dit vanuit fytosanitair oogpunt noodzakelijk is. Voor bacterievuur is dit wel degelijk het geval. Conclusie, door bacterievuur besmet snoeiafval kan nog steeds in open lucht verbrand worden.

De bestrijding van bacterievuur is trouwens wettelijk verplicht. Logisch dus dat de best geschikte manier om bacterievuur in te dijken, namelijk genadeloos insnoeien en lokaal verbranden, toegelaten wordt.


Let je erop dat je tijdens je werken de ziekte niet verder verspreid

  1. vermijd contact tussen gezond en weggesnoeid hout
  2. zorg dat je met je handen niet constant vergrijpt van geïnfecteerd naar gezond
    hout.
  3. pak weggesnoeide takken goed in
  4. ontsmet je snoeimes tussen twee knippen door (Dettol heeft bijvoorbeeld een kiemdodende werking)

Meer info

Wil je meer weten over verbranden in open lucht of andere nuttige tips over bacterievuur, neem dan zeker kijkje op www.bacterievuur.be of kom de folder ophalen bij de milieudienst. 

Gepubliceerd op maandag 9 juli 2018 13.53 u.