Back to school pakketten voor kwetsbare gezinnen

September is voor velen een dure maand, en zeker voor jonge gezinnen. Daarom slaan het Sociaal Huis en het Huis van het Kind de handen in elkaar en stellen ze een back to school pakket samen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen in Torhout.

September is voor vele ouders een financieel zware dobber: het aankopen van schoolmateriaal en schoolboeken, lidgeld betalen voor hobby's, een nieuwe outfit, een busabonnement …

"Om gezinnen met financiële moeilijkheden een duwtje in de rug te geven, stellen Het Sociaal Huis en het Huis van het Kind een basispakket samen met kwalitatief schoolmateriaal", aldus schepen Rita Dewulf.

Schepen Joost Cuvelier: "De pakketten bevatten onder meer een stevige rugzak, een pennendoos, een herbruikbare drinkfles, een brooddoos en ander nuttig schoolmateriaal, telkens afgestemd op de leeftijd van de kinderen. We kiezen resoluut voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding."

Via het Sociaal Huis, de sociale kruidenier De Kommisje en de brugfiguren vinden de pakketten hun weg naar de kwetsbare gezinnen. Schepen Paul Dieryckx: "Dankzij de twee brugfiguren, die sinds januari 2021 aan de slag zijn in onze stad, bereiken we heel wat kwetsbare gezinnen die voorheen nog niet gekend waren bij het Sociaal Huis".

Door als neutrale vertrouwenspersoon aanwezig te zijn in de Torhoutse basisscholen, detecteren ze heel wat kwetsbare gezinnen die anders dreigen door de mazen van het net te glippen, de weg niet vinden naar of de stap niet durven zetten naar de hulp- en dienstverlening. Via de school en in samenwerking met andere diensten helpen ze het welzijn van de kinderen in deze gezinnen te verhogen.

Dankzij de helpende handen van Tordale werden de pakketten samengesteld, en het zijn de brugfiguren die op het einde van de zomervakantie instaan voor de verdeling van deze back to school pakketten: de gezinnen kregen een afhaalbon in de bus waarmee ze in ontmoetingscentrum 't Centrum in de Beerstraat hun pakket op afgesproken tijdstippen kunnen komen ophalen. Dit ontmoetingsmoment geef de brugfiguren de kans om na een zomervakantie op een ongedwongen manier hun contacten met de gezinnen terug op te pikken, nieuwe gezinnen te leren kennen en hun functie als brugfiguur verder bekend te maken.

Wil je meer info over deze actie?

Benieuwd of de brugfiguren ook jou kunnen helpen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de brugfiguren via brugfiguren@torhout.be of 050 22 12 33.

Gepubliceerd op dinsdag 31 augustus 2021 0 u.