Autodelen CoopStroom

Dankzij de financiële steun van Provincie West-Vlaanderen krijgt het project van coöperatieve groene stroom en elektrische deelmobiliteit vorm. Door deze geldinjectie kon CoopStroom heel snel overgaan tot de aankoop van 2 van de 3 elektrische deelvoertuigen (Renault Zoë), die in februari al in gebruik genomen worden. Ondertussen wordt ook werk gemaakt van de realisatie van de zonnepaneelinstallaties op 2 daken van een openbaar gebouw, de laadpalen en de aankoop van het derde elektrische voertuig, een Renault Kangoo.

De deelwagens worden ter beschikking gesteld van burgers die zich inschrijven als coöperant van CoopStroom en worden ook ingezet als dienstwagens voor het Lokaal Bestuur. De twee al beschikbare Renaults Zoë worden geplaatst bij het stadskantoor en aan het station aan de laadpalen van Allego. Na de realisatie van de zonnepaneelinstallatie op het dak van de bibliotheek en de plaatsing van de CoopStroomlaadpaal op de parking van de bib, zal één voertuig verplaatst worden naar de bib waar het kan ontleend worden door de coöperanten. Ook de derde wagen, een Renault Kangoo (lichte vracht), krijgt binnenkort zijn vaste standplaats bij het stadskantoor.

De wagens kregen een naam

De deelwagens kregen een naam die verwijst naar de zon en de kinderen van de titanen van het licht, Hyperion en Theia, uit de Griekse mythologie. Ze worden ingehuldigd als:

 • Helios: de zonnegod, verantwoordelijk voor zonsopgang
  en -ondergang.
 • Selene: godin van de maan.
 • Aurora, soms ook Eos genoemd: godin van de dageraad.

Het gebruik kort samengevat:

 • Om gebruik te maken van de elektrische deelwagens van CoopStroom schrijf je je in als coöperant. Een coöperant is een aandeelhouder, een aandeel kost 250 euro.
 • Een kopie van je rijbewijs en je identiteitskaart stuur je naar CoopStroom.
 • Na registratie door CoopStroom kan je credits kopen.
 • Je reserveert de wagen via een app op de smartphone.

Info: duurzaamvervoer@torhout.be

Samen met de energiecoöperatie CoopStroom cvba sloegen we de handen in elkaar met het project 'Coöperatieve groene stroom en elektrische deelmobiliteit in Torhout’. In dit vernieuwende project levert een zonnepaneelinstallatie op enkele daken van het Lokaal Bestuur rechtstreeks stroom aan elektrische wagens die worden ingezet als:

 • dienstwagens voor het lokaal bestuur, en
 • deelwagens voor de deelnemende coöperanten
 
 

Procedure

Via de energiecoöperatie CoopStroom investeer je mee in zonnepanelen in de buurt. Door een aandeel van € 250,00 te kopen, ben je coöperant van CoopStroom en zo mede-eigenaar.

Voor het project in Torhout zijn twee stadswagens (Renault ZOË) en een kleine bestelwagen (Renault Kangoo) aangekocht. Heb je een aandeel van CoopStroom en voldoe je aan de gebruiksvoorwaarden (bv. 2 jaar je rijbewijs hebben) dan kan ook jij de wagens gebruiken.

Het project komt tot stand in samenwerking met en dankzij de financiële steun van de provincie West-Vlaanderen.
 
Info

Benieuwd om meer te vernemen over dit klimaatproject? Of heb je interesse om coöperant te worden?
Voor meer informatie kan je terecht bij CoopStroom cvba.