Activiteiten voor mensen met en na kanker

Voor deze doelgroep organiseren wij jaarlijks enkele activiteiten in samenwerking met IGOS en Sport Vlaanderen. Deze activiteiten zijn voorzien van begeleiding op maat. Ze zijn bedoeld om deelnemers tot rust te brengen en te ontspannen. Voorbeelden van zo'n activiteiten zijn yoga sessies, ligconcert met klankschalen, aquagym, praatcafés rond verschillende thema's... Deze activiteiten werken in op zowel de fysieke, mentale en sociale gezondheid.

Enerzijds hebben wij activiteiten met beweging. Fysieke activiteit is niet alleen belangrijk bij kankerpreventie, maar heeft ook een gunstig effect tijdens en na de behandeling van kanker. Rust bij kanker(behandelingen) is belangrijk, maar fysieke activiteit kan het effect van kankerbehandelingen helpen verbeteren, net als het risico op herval of een nieuwe kanker helpen beperken en de overleving verlengen. Het kan ook de bijwerkingen van zowel de ziekte als de behandeling ervan, verminderen. De verklaring hiervoor ligt in het feit dat beweging de werking van ons immuunsysteem stimuleert. Hierdoor neemt onze afweer toe, wat bijdraagt aan het voorkomen en mogelijk genezen van kanker. Naast deze effecten op uw lichamelijke gezondheid draagt het bij aan het volhouden van de dagelijkse activiteiten en geeft het ontspanning.

Fysieke activiteit heeft ook een positief effect op de mentale gezondheid. Het verbetert de informatieverwerking, vermindert angst en depressie en verbetert uw stemming. Door middel van ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen kunnen angst en pijn verminderd worden. Onze sessies yoga, die we organiseren in maart en april, kunnen hier dus zeker helpen.

Anderzijds organiseren wij ook ontspannende activiteiten zoals praatcafés. Tijdens een praatcafé komen we gezellig samen en geven we informatie. Daarna is er tijd en ruimte voor vragen en uitwisseling van ervaringen. Je kan zo gemakkelijk contact met elkaar leggen en lotgenoten ontmoeten. Hieronder een overzicht van de geplande praatcafés:

  • Donderdag 24 september, 14u: Mantelzorg

Spreker Francky Debusschere, Samana Mantelzorg

  • Donderdag 19 november, 14u: Erfenissen en testamenten

Spreker Stefaan Buylaert, notaris

Voor wie?

Deze activiteiten zijn enkel voor mensen met en na kanker en hun naasten/mantelzorgers. 

Voorwaarden

Personen die niet binnen de doelgroep horen, kunnen niet deelnemen aan de sessies.

Procedure

Inschrijven is bij de meeste activiteiten verplicht. Op het Facebookevenement of de flyer staat telkens vermeld waar en wanneer u kunt inschrijven.

Bedrag

De meeste sessies zijn gratis. Voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdragen gevraagd. Heel wat van de activiteiten zijn afgelast wegens Corona en zullen op een latere, nog te bepalen datum heropgestart worden. Hieronder vindt u een overzicht van de kostprijs voor de activiteiten :

  • Praatcafés: gratis

Wat meebrengen

Dit hangt af van de sessie. Op het Facebookevenement of de flyer van de sessie of activiteit kan u telkens de details terugvinden. Ook eventuele benodigdheden zullen hierop vermeld worden.

Meer info

Voor meer info kan je terecht bij de sportdienst van Torhout.