'Het WZC is meer dan een zorginstelling, het is een thuis'

Dag van de Zorg wijst het grote publiek de weg naar tal van organisaties met een hart voor de zorg. Ook ons woonzorgcentrum, centrum voor dagverzorging en Sociaal Huis zetten de deuren open. Tiyani Vanmassenhove (hoofd ergo) steekt samen met 7 collega’s zijn schouders onder het project.

We konden kort spreken met Tiyani over Dag van de Zorg en zijn werk in het woonzorgcentrum.

Op de Dag van de Zorg krijgen de bezoekers een blik op het leven zoals het is in ons woonzorgcentrum. Er heerst nog vaak een taboe over woonzorgcentra en veel mensen hebben een vertekend beeld. We willen tonen dat het WZC meer is dan een zorginstelling. Het is geen ziekenhuis, maar een thuis voor de bewoners.

Volg de pijlen

De bezoekers krijgen de kans om een bewonerskamer in te kijken. Zo zien ze hoe die georganiseerd is en wat het huiselijk maakt. Heel wat diensten, waaronder het palliatief team en de kine, zijn aanwezig om hun eigen werking te duiden. Een extraatje is dat ze na de middag een blik op de keuken mogen werpen. Dagelijks kookt ons team voor ongeveer 300 mensen, dat kan wel tellen dus. De route eindigt bij het Sociaal Huis. Daar wordt hun werking uitgelicht. Ook de Kommisje is van de partij.”

Naast het parcours is er animatie voor jong en oud voorzien. “Ook kinderen zijn meer dan welkom. Er zijn heel wat spelletjes en als ze die allemaal doen, krijgen ze een attentie. We voorzien randanimatie.”

Hart voor de zorg

De vorige deelname van het woonzorgcentrum was in 2018. Dit jaar openen we opnieuw onze deuren. “We werkten de voorbije jaren intensief aan onze missie en visie en willen die nu uitdragen. Daarin staat onder andere dat we openstaan voor het brede publiek en voor de toekomstige zorgvragers."

"Ik vind het zelf een leuk en waardevol project. Ik denk dat er in het algemeen een negatief beeld is van woonzorgcentra, alsof de bewoners daar niets meemaken. Met de Dag van de Zorg tonen we wat we hier allemaal doen en dat de bewoners een zinvol leven leiden. Omdat ons woonzorgcentrum een deel van het stadsbestuur is, werken we vaak samen met andere diensten, zoals de Kinderboerderij en het Sociaal Huis. Door de maatschappij te betrekken, openen we misschien ook deuren voor samenwerking met kleinere organisaties. Die openheid vind ik belangrijk.”

Info: woonzorgcentrum@torhout.be, 050 22 12 22

Gepubliceerd op dinsdag 27 februari 2024 12.25 u.